Diari TV

Rossell admet que la justícia fa molts anys que es troba desprestigiada

El president del Consell Superior de la Justícia posa el focus a establir l’estructura orgànica de la institució per fixar prioritats

Josep Maria Rossell durant l'entrevista al Diari TV.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Josep Maria Rossell, president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), va admetre ahir en l’entrevista concedida al programa Parlem-ne de Diari TV que “la justícia porta anys desprestigiada”. Segons Rossell, “cada vegada ens hem trobat amb una situació que ha anat cada cop a pitjor en el sentit de la percepció que tenen els ciutadans de la justícia”.

Rossell va prendre el relleu de la presidència de la institució a mitjans de novembre de l’any passat, enmig del procediment penal per prevaricació del seu antecessor, Enric Casadevall. Un fet que, segons Rossell, va complicar el trasllat, que va qualificar “d’abrupte”: “No ha estat fàcil, ens vam trobar amb molta desconeixença de la situació actual i hem hagut de descobrir l’estat de la institució en el dia a dia”. Aquest és un dels factors que mou l’actual president a situar com una de les prioritats del seu mandat la reformulació i establiment d’una estructura orgànica del Consell Superior de la Justícia que preveu enllestir en el termini de dos o tres mesos. “Es tracta d’un òrgan de govern, s’hi han de prendre decisions, i això requereix que molts dels assumptes que es plantegin han d’estar sotmesos a la intervenció general i un tribunal de comptes, el que volem és que tot es faci correctament”.

Pel que fa a l’administració de la justícia, regida per la Llei qualificada de la justícia, Rossell va posar sobre la taula la necessitat que s’estructurin els òrgans jurisdiccionals: “Sense immiscir-nos en l’activitat judicial i la seva independència, sí que el que podem fer és organitzar millor la justícia perquè sigui més àgil, ràpida i transparent”, va afirmar.

Rossell atribueix bona part del retard judicial a la manca de regulació dels mòduls d’activitat judicial: “La Llei qualificada de la justícia preveu que s’estableixin uns mòduls que permetin saber quines són les oficines judicials, els tribunals, quants assumptes té, quants pot generar, quants s’acaben resolent, etc. Sense aquesta definició d’objectius és difícil per a un òrgan de govern establir polítiques”. Així, l’altre gran objectiu a resoldre durant aquest any pel CSJ és la regulació dels mòduls que complementaran la informació que aporta el Servei d’Inspecció Judicial. “Amb aquests dos elements podrem saber el mapa de la situació actual i podrem dotar la justícia dels recursos que calguin, ja siguin econòmics o humans”.

Precisament, la manca de recursos humans dins l’àmbit de la justícia va centrar bona part de l’entrevista, en la qual Rossell va explicar l’actual situació, després que s’aprovés la Llei òmnibus de reforma de la justícia, dins el pla de xoc impulsat per ell mateix quan exercia de ministre de Justícia i Interior. “Pel que fa a la fiscalia, ja s’han fet totes les contractacions, que eren cinc administratius, un fiscal adjunt i un secretari judicial, i podríem dir que tot està encaminat. Pel que fa a la Batllia, actualment hi ha dos procediments en curs, un és el d’oficials, i l’altre, els secretaris judicials”. Rossell també va admetre que caldria fer un esforç en la millora de graelles salarials, consensuant-lo amb el Govern i el Consell General: “Alguns dels salaris s’han d’actualitzar”. En les seves conclusions, un cop més, Rossell va exposar la necessitat de reglar l’estructura jurídica per establir “quines places necessitem i quines funcions faran”.

La lenta evolució del cas BPA i el possible col·lapse en la Batllia que pot generar van portar Rossell a reflexionar sobre la necessitat de reformar completament el Codi de procediment penal: “És el que permetria que les instruccions no fossin tan llargues. Actualment, en el Codi de procediment penal es practica quasi tota la prova i això provoca que s’allargui moltíssim. Avui dia en molts països no funciona així, la instrucció hauria de ser més ràpida i la prova s’hauria de practicar en la vista oral”. Rossell va afegir que la complexitat del cas també és un factor de dilatació.

MÉS GARANTIES PER A LA DIGITALITZACIÓ

Josep Maria Rossell, president del Consell Superior de la Justícia, va explicar en l’entrevista concedida a Parlem-ne, de Diari TV, que havia mantingut converses amb el ministeri per entrar la proposta de modificació de la pròrroga de l’entrada en vigor de la Lleide la digitalització. Segons Rossell, la posició del ministeri és favorable i es preveu la digitalització per al febrer del 2025. Segons Rossell, la pròrroga ajudarà advocats i procuradors a enllestir les qüestions tècniques.

tracking