PROTESTA

Els agricultors catalans anuncien talls de carreteres per al 6 de febrer

El sector ha constituït la plataforma '6-F' com a seguiment de les accions de protesta i anuncien més talls pel dimarts 13

Tractors tallant la carretera divendres passat a França.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les reivindicacions dels pagesos i agricultos francesos estancreuant fronteres. Els seus veïns del sud, i també els d’Andorra, a través del sindicat català Unió de Pagesos, han convocat mobilitzacions amb talls de carreteres per protestar per la situació del sector el proper dimarts 6 de febrer. Eltramafectatseràl'autovia A-2 a l'alçada de Fondarella, al Pla d'Urgell, segons informa l'Agència Catalana de Notícies.

El col·lectiu ha constituït la plataforma '6-F' per fer el seguiment dels bloquejos i les accions de protesta que, segons ha assegurat el president d'Asaja a Lleida i un dels impulsors de la iniciativa, Pere Roqué, "el sector ja no en pot més".

La protesta seguirà el dimarts següent 13, en què el sindicat espera que s’hi uneixin altres organitzacions a tota la comunitat autònoma catalana per afegir-se en solidaritat als companys francesos, els quals consideren que perilla el seu modus vivendi i el futur de l’agricultura.

Diversos col·lectius van anunciar abans-d’ahir talls de carreteres el dilluns 5 de febrer, però la nova proposta dels pagesos catalans és que les accions de força es desenvolupin a tot el territori de la comunitat autònoma en la segona setmana de febrer. Ahir a la tarda es va celebrar una assemblea d’organitzacions agrícoles per concretar el calendari de protestes a les comarques de Lleida i Girona.

Va transcendir des de fonts properes de les entitats i col·lectius organitzadors que els pagesos faran marxes i talls del trànsit en autopistes, tot i que, de moment, afirmen que no volen perjudicar les connexions locals. Tot i això, van avançar que també hi haurà accions a la capital de la província més al sud de la comunitat, exactament el port de Tarragona.

L’objectiu que s’han proposat amb els talls a l’autopista és manifestar l’oposició a les “importacions de mercaderia que fan competència deslleial als productes catalans”, segons van apuntar.

Els agricultors se sumen, doncs, a les protestes del sector agrari que s’estan repetint amb tancaments de carretera a diversos països d’Europa des de fa setmanes. Els col·lectius volen denunciar la greu situació de la pagesia pels elevats costos que han de suportar i pels efectes de la sequera, segons van fer públic en un comunicat. Andorra ha viscut els efectes de les protestes dels agricultors francesos durant tres dies de la setmana passada, a la frontera del Pas de la Casa. Els pagesos van tallar amb tractors l’accés a Andorra de divendres a diumenge, la qual cosa va dificultar l’arribada de visitants i el subministrament de mercaderies. La solidaritat entre el gremi també arribarà a la capital del país, ja que les mobilitzacions inclouen una tractorada a Madrid el 21 de febrer davant el ministeri espanyol d’Agricultura.

tracking