SALUT

La UTE del transport sanitari veu inassumible el conveni col·lectiu

La situació aboca a un nou concurs al qual recorden que es poden tornar a presentar

Ambulàncies a la porta de l'hospital.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorrana de Transport Sanitari, la UTE que gestiona el servei d’ambulàncies no medicalitzat, admet que els costos derivats de l’aplicació del conveni col·lectiu de la plantilla –que fixa, entre altres millores, la tretzena paga– són inassumibles en les condicions actuals. Només amb una injecció econòmica de l’entitat contractant, el SAAS, es podria salvar la situació, però la parapública ja hauria declinat aquesta possibilitat després de fer les corresponents consultes jurídiques. Des de la concessionària asseguren que encara no tenen una resposta oficial del SAAS respecte de l’aportació dinerària, però tot apunta que l’única alternativa seria convocar un nou concurs amb unes condicions econòmiques que incloguessin les obligacions derivades del conveni col·lectiu. Un nou edicte al qual, recorden, poden tornar a concórrer.

Fonts de l’empresa van replicar ahir la denúncia formulada per fonts sindicals en relació amb l’absència d’ambulància a la Massana. Van defensar que no es tracta d’un incompliment del plec de bases perquè s’ha pactat amb el SAAS, que té la potestat d’introduir modificacions en funció de les necessitats del servei. Així que malgrat que el plec de bases indica que la concessionària ha de tenir una base a Ransol i una altra a la Massana durant la temporada d’hivern, el que s’ha acordat és que l’ambulància de la Massana únicament estigui operativa durant els caps de setmana i no de dilluns a divendres perquè no hi ha serveis que justifiquin aquesta presència.

No obstant això, les fonts van admetre les dificultats de trobar personal, perquè a Andorra no hi ha professionals disponibles i les contractacions a fora tenen el hàndicap dels problemes per trobar habitatge dels treballadors estrangers que s’incorporen. En tot cas, van assegurar que tots els tècnics que han portat de Catalunya tenen la titulació en emergències sanitàries i, per tant, la formació requerida. Després de mesos d’un conflicte laboral que expliquen perquè la plantilla defensava un seguit de drets “que no estaven especificats enlloc”, ara asseguren que “tot va com una seda”. Precisament, la negociació d’un conveni col·lectiu va ser la via per resoldre les desavinences.

Les novetats en el règim laboral entren en vigor a l’abril, amb la qual cosa les properes setmanes s’haurà de resoldre què passa amb la concessió actual.

tracking