Política

El PS demana que la figura del Raonador tingui més poder

Els socialdemòcrates volen amb la proposició de llei que la figura estigui facultada per impugnar lleis davant el Tribunal Constitucional

Vela i Salazar a la roda de premsa d'ahir.A. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata vol donar més competències a la figura del Raonador del Ciutadà. Ho van anunciar ahir en una roda de premsa per presentar una proposició de llei que equipari la figura del Raonador als estàndards europeus. La presidenta de la formació parlamentària, Judith Salazar, va explicar que volen que es doni “un alt rang a la institució” i que es consideri la seva remuneració “atenent el salari dels alts càrrecs de l’administració”, va apuntar Salazar.

El Raonador tindria millores en el procediment d’elecció, en tant que el PS vol que pugui actuar i mediar en queixes que es formulin davant de privats. Salazar va afegir que amb la seva proposició de llei busquen que el Raonador estigui facultat per impugnar lleis davant el Tribunal Constitucional i que tingui la possibilitat, en funció del seu criteri, de suspendre la resolució dels actes administratius si entén que pot millorar la resposta que es dona a l’administrat.

Així mateix, el text del PS també introdueix més criteris per a l’elecció del Raonador del Ciutadà, com són coneixements i experiència adequats –sobretot en drets humans i llibertats fonamentals–, l’alt caràcter moral i la integritat, entre d’altres. Actualment, només es requereix ser andorrà i major de 18 anys.

La proposició de llei agrupa els tres textos legislatius que actualment estan en vigor amb relació al Raonador del Ciutadà, dels anys 1998, 2010 i 2017 –aquest darrer encomanava un text consolidat que no s’ha fet mai–, amb un redactat que el fa més clarificador. Així doncs, s’incorpora l’estàndard que marca el Consell d’Europa segons els Principis de Venècia pel que fa a la institució del Raonador del Ciutadà.

tracking