AVALUACIÓ DE L'INFORME DEL GRETA

El Govern amplia recursos i plantilla per evitar els abusos

El Consell d’Europa adverteix de “risc d’explotació laboral” d’estrangers del país

Guillem Casal en la roda de premsa posterior al consell de ministres.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de freda i una de calenta per a Andorra des d’Europa. El Consell d’Europa, a través d’un informe del Grup d’Experts en Acció contra el Tràfic d’Éssers Humans (GRETA) publicat ahir, conclou que “per la forta demanda de mà d’obra estrangera” existeixen en el Principat riscos d’explotació laboral, sobretot en els sectors de feines domèstiques, treballs de temporada, la construcció i l’agricultura. “Volem ser més proactius i invertir més recursos a Inspecció de Treball, per això aquest 2024 s’obriran dues places més”, va expressar el ministre portaveu, Guillem Casal, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Per aquest motiu, la plantilla de l’àrea que dirigeix la ministra Marsol passarà de set a nou treballadors, un dels quals ja està en procés de selecció, i que comptant amb la cap i direcció són onze, segons va informar el ministre portaveu.

L’executiu recull així la petició del grup d’experts “d’enfortir les capacitats i recursos dels inspectors de treball” i d’incrementar el nombre d’inspeccions realitzades per iniciativa pròpia del departament de Treball, ja que la “restrictiva legislació laboral i d’immigració” podria fomentar l’explotació laboral o el tràfic d’éssers humans. “Volem actuar més enllà de les denúncies i atendre el gran volum de feina, així es podran fer més inspeccions abans que hi pugui haver denúncies i atendre més necessitats dels treballadors afectats pels possibles abusos”, va apuntar Casal. Amb aquest objectiu, el ministre portaveu va avançar que Treball i Interior estan revisant les modificacions que cal fer a la Llei d’immigració i al reglament “per evitar males praxis que s’han fet” en la subcontractació d’empleats a l’estranger i “prevenir la situació de vulnerabilitat dels treballadors. El portaveu va recordar que ja s’han interposat tres sancions a tres empreses diferents per les irregularitats en la contractació d’empleats de la construcció provinents del Perú i va indicar que s’està fent “feina tècnica” per canviar la llei.

El GRETA remarca que segueixen “preocupats per les condicions restrictives” per expedir permisos de residència a les víctimes de tràfic de persones, una afirmació que Casal va puntualitzar dient que quan es parla de legislació restrictiva no es refereix als canvis per fer reagrupament familiar per l’augment del llindar fixat. Quant a la “por” dels treballadors a denunciar irregularitats laborals perquè poden perdre la feina, el portaveu va voler sortir al pas expressant que “la solució vindrà des del ministeri perquè hi haurà més presència dels inspectors als llocs de treball”.

Tanmateix, l’informe assenyala que Andorra havia avançat en el marc legal, institucional i polític per combatre el tràfic de persones, però destaca que “hauria de prendre mesures addicionals per identificar les víctimes potencials”, segons indica el tercer informe d’implementació del conveni del Consell d’Europa sobre tràfic d’éssers humans. “Ens felicitem per l’avaluació, que té un to i un resum global positiu”, va manifestar Casal, que va matisar que “Andorra no és l’únic país que se sotmet a aquesta avaluació, que és periòdica i normal”, i va afegir que el país té dos anys, fins al juny del 2026, per complir amb les recomanacions de l’organisme.

L'AVORTAMENT A FRANÇA 'NO AFECTA'

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, Guillem Casal va desvincular que les decisions polítiques que l’assemblea nacional francesa decideixi “afectin” l’estructura institucional del Principat, tot i que el Copríncep sigui el cap d’estat de França. “En la visita del 2019, el Copríncep va recordar que els seus postulats estaven sotmesos a la voluntat sobirana del poble andorrà”. Tot i això, va expressar que el tema de la despenalització de l’avortament és un treball a tres bandes amb el coprincipat. De la mateixa manera, va voler incidir en la feina de l’executiu, que “la passada legislatura el cap de Govern ja va trencar amb la barrera de parlar sobre l’avortament en implementar el setembre del 2019 el servei integral a la dona, un servei indispensable per avançar cap a la interrupció voluntària de l’embaràs”.

tracking