SEGURETAT

El nombre d'avisos en ciberdelictes disminueix un 32% en només un any

El 2023 l’Agència Andorrana va rebre 189 notificacions, mentre que el 2022 en van ser 277

Joan Antoni León i Marc Rossell a la comissió.cONSELL GENERAL

detail.info.publicated
Roger saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Els avisos de possibles atacs en ciberdelictes van disminuir un 32% l’any passat. Segons l’Agència Nacional de Ciberseguretat Andorrana (ANC-AD), el 2023 van rebre menys avisos, un total de 189, mentre que el 2022 en van ser 276. Si es desglossa per tipologies, la gran majoria disminueixen, com és el cas del tràfic jurídic (ús indegut de targetes), que va baixar un 286%. En aquest cas, el 2022 es van registrar 54 casos, i aquest darrer any, 14. També van baixar els relatius a la llibertat sexual, amb un 10% (96 el primer any i 87 el segon). L’únic apartat en què van augmentar va ser el de delictes contra el patrimoni (estafes o encriptacions de dispositius per demanar diners), passant dels 40 als 45 en un any, una pujada que representa un 11%. D’ençà que es va fundar la institució, l’abril del 2022, fins al desembre del 2023, l’agència va gestionar 309 incidències, 277 de les quals només durant el 2023. Sobre les alertes en ciberamenaces, en van detectar 2.092, mentre que només l’any passat en van ser 1.257.

Aquest desnivell d’avisos entre el 2022 i el 2023 l’ANC-AD l’atribueix a la conscienciació i previsió que s’ha dut a terme a través de la policia amb xerrades en els centres educatius de segona ensenyança o la informació que s’ha difós a la societat sobre el mal ús de les noves tecnologies. També hi hauria influït el bon ecosistema que ha aconseguit teixir l’ANC-AD en l’àmbit de cooperació nacional i internacional. Des del punt de vista de país s’ha creat una xarxa interna entre 44 empreses de diferents sectors, com la banca, les telecomunicacions o l’energia, entre d’altres, per la qual aquestes empreses van haver de presentar tota una documentació que ha permès crear un “ecosistema digital segur a escala de país”, va declarar ahir Marc Rossell, secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, durant la primera compareixença pública que feia l’agència a la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals. Alhora, han establert protocols amb les respectives agències dels països veïns.

Tot plegat els ha permès posicionar-se en el mapa mundial de ciberseguretat en molt poc temps, ja que a principis del 2023 l’Agència de la Unió Europea per la Ciberseguretat (ENISA) va qualificar “l’Agència Nacional d’Andorra com una agència estatal reconeguda a nivell internacional”, va exposar Rossell.

La comparativa d’incidències gestionades respecte a les dades de la Unió Europea és força semblant. En phishing (estafes), les produïdes a Europa van ser del 19%, i les andorranes, del 16%, o en fuga de dades, van ser del 8 i del 6%, respectivament. Això es relaciona amb el fet que “es fan atacs de manera indiscriminada i afecten de manera similar”, va apuntar Joan Antoni León, secretari d’Estat de Justícia i Interior.

MÉS AGENTS EN DELICTES TECNOLÒGICS

En aquests moments només són cinc els agents de policia especialitzats en delictes tecnològics, i la voluntat és que l’equip s’ampliï amb més efectius. La previsió és que durant aquest 2024 es tregui un concurs de contractació per a la plaça de cap i també dues de tècnic. L’any passat ja se’n va treure una a concurs per al càrrec de tècnic, però no es va poder cobrir. En principi el llarg de l’any es trauran més places per a agents de policia i l’objectiu és que se’n pugui destinar un en aquest cos de delictes tecnològics.

tracking