ESTUDI D'ANDORRAN BANKING

La banca aporta el 14% del PIB i torna a guanyar pes en l'economia

El sistema financer es presenta com un “pilar estable” i un dels motors econòmics del país

Els bancs incrementen el seu pes en el PIB d'Andorra.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El sector financer andorrà va aportar un 14% del producte interior brut (PIB) de forma directa i un 19% de manera indirecta el 2021, segons indica un estudi encarregat per Andorran BankingObservatory ielaborat pel departament de Regulació i Governança del sector financer de KPMG Madrid. Aquesta dada suposa que torna a guanyar pes en el conjunt de l’economia, ja que el 2020 representava un 12,3%, i un any abans, un 11,7%. “El sector financer a Andorra té un pes important en l’economia, com tenen altres places financeres com Luxemburg, Liechtenstein, Mònaco o Suïssa”, conclou l’estudi.

L’informe destaca “l’important pes”que representa el sector financer en l’economia i indica que per cada euro de PIB generat pel sector financer, s’estima que es generen 0,3 euros de PIB en la resta de sectors de l’economia. L’estudi posa de manifest que el sector financer “és un pilar estable” en l’economia del país. La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, afirma que “el sector continua i vol continuar sent un dels motors econòmics d’Andorra” i destaca que perquè això succeeixi “és d’interès disposar de les condicions perquè el sector financer pugui continuar aportant aquesta contribució, especialment rellevant en el marc de l’acord d’associació”.

L’informe detalla que el sectorés un “aportador net” a les finances de l’Estat, ja que aporta una mitjana del 17,8% del total d’impostos directes recaptats pel Govern, amb el pagament de 90 milions els darrers cinc anys. I assenyala que les tres entitats bancàries “generen ingressos rellevants per al sector públic”.

El recull exposa que els bancs vanrepresentarel 4,5% del total de persones treballadores de l’economia el 2022,mentre que la seva aportació a la massa salarial total ascendeix al 10% durant els últims cinc anys analitzats. La xifra d’empleats es quantifica en 1.716 persones de manera directa i en 1.544 llocs de treball indirectes, el que eleva al 7,8% del global de treballadors al Principat. El salari mitjà brut ascendeix a 5.064 euros, un 208% superior a la mitjana observada en el total de l’economia el 2022.

De mitjana, els tres grups bancaris han donat treball al 75,3% de les persones treballadores del sistema financer d’Andorra durant els últims cinc anys. El 2022, el 63,8% de la plantilla del sector bancari eren titulats universitaris. L’aportació als llocs de treball per part del sector financer a l’economia andorrana revesteix especial rellevància en termes de salari i massa salarial, assenyala l’informe.

Segons l’estudi, el desenvolupament de determinats sectors ha estat possible gràcies al finançament i suport de la banca andorrana. “El sector bancari està compromès amb el progrés i el benestar de la societat i ha fomentat i impulsat de manera activa els sectors productius i estratègics del país, com són la indústria de la neu i el centre termal de Caldea, entre altres”, explica l’informe, que afegeix que “també dona suport a l’emprenedoria, sector cabdal en el teixit empresarial del país”.

L’estudi indica que des de l’any 2002 la inversió creditícia a Andorra ha experimentat creixements exponencials, amb un CAGR del 91% entre els anys 2002 i 2022, finançament que ha acompanyat el creixement econòmic i social d’Andorra aquests 20 anys. “La inversió creditícia consolidada mostra caràcter alcista, el que evidencia la capacitat creixent del sector per facilitar l’accés del públic a recursos financers”.

tracking