Sanitat

L'hospital va detectar 406 casos de càncer durant l'any passat

El Govern organitza una conferència dimecres vinent pel Dia mundial contra el càncer

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’hospital Nostra Senyora de Meritxell va detectar 406 casos de càncer el 2023, segons dades dels diagnòstics d’anatomia patològica del SAAS. Els tumors més recurrents van ser el de còlon, amb 80 casos, el de pròstata, amb 78, i el de mama, amb 65. Pel que fa a aquest darrer, els cribratges preventius gratuïts posats en marxa el 2007 pel ministeri de Salut van permetre diagnosticar-lo a 170 dones, de les quals a 30 durant el 2022 i l’any passat, mentre que el cribratge dels càncers de còlon i recte va permetre detectar-lo a 10 persones durant el 2023, segons va informar el Govern a través d’un comunicat.

L’executiu va posar l’accent en la prevenció i detecció precoç de la malaltia “per augmentar les possibilitats de curació”. Entre algunes de les accions, Salut organitza dimecres vinent la conferència Càncer: una atenció integral a la sala d’actes de la Llacuna, a Andorra la Vella, amb motiu del Dia mundial contra el càncer, que se celebra demà. L’acte està pensat en format taula rodona a la qual participaran diversos professionals de l’oncologia del SAAS, amb l’objectiu “d’augmentar la conscienciació i mobilitzar la societat per avançar en la prevenció i control de la malaltia”. Entre els conferenciants hi haurà el cap de servei d’oncologia, Santiago Albiol, la cap de servei de ginecologia i obstetrícia, Sandra Cano, la psicooncòloga Laura Medina i la infermera d’aquest servei Marta Rosdevall, a banda d’una pacient d’aquesta unitat. El Govern va afegir que no fer exercici físic regularment i consumir tabac o begudes alcohòliques són factors que poden incrementar el risc de patir-ne.

ASSANDCA OBRE UN PROCÉS DE MECENATGE

Un dels objectius principals d’Assandca és “fer créixer l’associació per poder ampliar els serveis”, segons va apuntar Josep Saravia, president de l’entitat. Per aquest motiu, llançarà una campanya en què les empreses privades podran fer donatius de 1.500, 3.000 o 6.000 euros anuals a l’entitat. A canvi, Assandca organitzarà esmorzars anuals on totes les empreses que aportin diners podran transmetre les seves opinions i neguits sobre les operacions de l’associació. Saravia va apuntar que, segons els càlculs que van fer, necessitarien “40 o 45 empreses dins del programa” per tal d’assegurar la supervivència d’Assandca i millorar els serveis que actualment ofereixen. Una de les necessitats principals “és contractar algú més per donar suport a les persones que han estat diagnosticades de càncer”, ja que a hores d’ara només hi ha una persona que s’encarregui d’acompanyar als pacients i “en voldríem dues o tres per millorar l’atenció”, va apuntar Saravia, que també va mencionar la remodelació de les instal·lacions que volen afrontar pròximament.

tracking