MOBILITZACIONS A FRANÇA

Via lliure per accedir al Pas de la Casa

Els agricultors francesos no bloquejaran la cruïlla de l’RN-20 i l’RN-320 després de les negociacions amb el govern gal

Esquiadors al sector de Pas de la Casa, ahir.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors dels comerços del Pas de la Casa respiren alleujats. Els agricultors francesos finalment no tallaran la cruïlla de l’RN-20 i l’RN-320, a pocs quilòmetres de la frontera francoandorrana. Els treballadors del sector primari tenien previst bloquejar amb tractors i no deixar passar els vehicles des de divendres a les deu del matí fins diumenge a la tarda, però ahir al matí van explicar que ho ajornaven per a les dues del migdia i finalment van acabar decidint aixecar els talls previstos per a aquest cap de setmana. Durant el matí van estar negociant i pels volts de quarts d’una del migdia van anunciar que no es mobilitzarien. Aquest fet ha alegrat els establiments comercials del Pas de la Casa, ja que preveien uns dies complicats pel que fa a vendes per la impossibilitat de l’arribada dels compradors francesos al país, tal com va passar ara fa una setmana.

Des del Supermercat Hiper Pas van afirmar a aquest rotatiu que la decisió presa pels pagesos els va agradar i que van quedar contents un cop van rebre la notícia. També van comentar que amb l’anul·lació dels talls la previsió per avui i demà és bona, perquè creuen que vindrà gent. En el seu cas, l’anunci va ser com un bàlsam perquè tenien bastant estoc, ja que “vam comprar més perquè durant la setmana de Carnaval ve més gent i és bona”, van apuntar fonts del supermercat. A més, aquest és el primer cap de setmana del mes i normalment “solen gastar”, van especificar. Això també ho va explicar Òscar Ramon, president de l’Associació de Comerciants del Pas, quan els ramaders francesos van fer pública la seva intenció de tallar la carretera dijous. “Serà encara pitjor perquè a principi de mes treballem bé, la gent ja ha cobrat i sol gastar”, va pronosticar Ramon, qui també va assegurar que a la farmàcia que ostenta les vendes van caure un 50% a causa del bloqueig que hi va haver la setmana passada.

El representant dels pagesos, Christian Tallant, va explicar ahir que el govern francès va fer públic durant la nit de dijous que destinava un milió d’euros als pagesos que tenen bestiar per les pèrdues que estan patint per la sequera, “i aquest matí ho han confirmat”, i per això no farem la mobilització”. L’ajuda és per a tot el departament dels Pirineus Orientals i els pagesos de la Cerdanya volen formar part del grup que decidirà com es fa el repartiment dels diners.

El pagès va indicar que rebent aquest ajut “només falta una petita coseta” sobre la PAC, la política agrària comuna de la Unió Europea, per completar les reclamacions que fa el sector i evitar noves protestes. Tallant va destacar que van comunicar al subprefecte que li donen “tres setmanes perquè ho arregli o si no ja sap que els pagesos de la Cerdanya sabem com mobilitzar-nos”. I va remarcar que han estat contundents amb les mesures de força i amb el bloqueig de carreteres per tallar el pas cap a Andorra perquè el Govern del Principat així feia pressió a l’executiu de París perquè acabés amb el tancament, “no ho volíem deixar passar”, va manifestar. Tallant va assegurar durant la primera hora del matí d’ahir que “estem negociant i volem saber si és cert que ho fan i ens confirmen que el govern és favorable al que demanem”, i preveia que si l’executiu es feia càrrec de les peticions que fa el sector agrícola “no farem el bloqueig”. Els pagesos de la Cerdanya francesa reclamaven que el govern gal havia d’assumir el pagament de dos milions d’euros de l’assegurança que tenen per la sequera que pateix aquesta zona des de fa uns dos anys.

Diverses organitzacions d’agricultors van demanar anit a última hora la suspensió dels tancaments de carreteres per les mesures per ajudar el sector que el primer ministre gal, Gabriel Attal, va anunciar ahir per protegir la pagesia francesa. Attal va parlar de millorar els ingressos dels pagesos amb una partida de 150 milions “en suport fiscal i social”, i d’accions per lluitar contra la competència deslleial que els agricultors afirmen que representen les importacions d’altres països. D’altra banda, els pagesos catalans van protagonitzar una marxa lenta amb tractors ahir al vespre que va provocar retencions en ambdós sentits de la marxa a la C-14 a l’altura d’Oliana, Bassella i Ponts. Els agricultors catalans van començar a mobilitzar-se a partir de les vuit en aquests trams que connecten el Principat amb Lleida i la província de Barcelona.

Els turistes poden entrar sense problemes pel Pas de la Casa.

tracking