MOBILITZACIONS

Els pagesos catalans bloquejaran dimarts l'accés a Andorra

La intenció del col·lectiu és fer talls a la rotonda de la Seu dimarts a partir de les 11 hores i una marxa lenta de tractors fins a la frontera

Tot de tractors d'agricultors francesos tallant l'accés al Pas de la Casa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pagesos catalans tenen la intenció de bloquejar l’accés cap a Andorra amb talls a la rotonda entre l’N-260 i l’N-145, i també tenen previst realitzar una marxa lenta de tractors des de la Seu d’Urgell fins a la frontera hispanoandorrana. Ho faran dimarts vinent a les onze del matí, segons va confirmar ahir la Unió de Pagesos. S’hi concentraran agricultors provinents de les comarques de la Cerdanya i de l’Alt Urgell, i, addicionalment, es procedirà a la lectura d’un manifest que ha estat consensuat en assemblea oberta per exposar les reclamacions del col·lectiu.

Algunes de les reivindicacions són obtenir més ajudes per als costos de manteniment i subministrament, que s’han agreujat per la sequera, i millorar les polítiques d’importació per controlar l’entrada de productes agrícoles de països forans. Alhora, demanen responsabilitats pels danys que els ocasiona la fauna a les collites, com és el cas dels porcs senglars. Reclamen preus justos per als seus productes o més inversió pública.

Les mobilitzacions s’estendran arreu del territori català el mateix dia, ja que està previst que es produeixin diversos bloquejos en diferents indrets com, per exemple, a Montblanc, Vila-rodona, Fondarella, Vic i Sant Fruitós de Bages. Dimarts 13 es reprendran els talls al port de Tarragona i el dia 21 la protesta es traslladarà a Madrid, davant del ministeri d’Agricultura.

Els agricultors catalans se sumen d’aquesta manera a les mobilitzacions en contra dels governs per reivindicar més ajudes per al sector agrari, una protesta que s’ha anat allargant en les darreres setmanes a diferents països europeus. El Principat ja va viure el primer bloqueig el cap de setmana passat, quan els pagesos francesos van tallar l’accés a Andorra per la frontera francoandorrana, deixant passar únicament els vehicles que sortien del país. De la mateixa manera, els andorrans que baixaven ahir al vespre cap a Lleida o Barcelona es van trobar col·lapses i retencions en diferents localitats de la província per marxes lentes de tractors, notablement a Ponts, Oliana i Bassella.

tracking