Reportatge

“Accepto però no perdono”

Una veïna d'Ordino va pagar, per mitigar el dolor d’esquena, 6.300 euros per una operació de reducció de pit a l’antiga Dorsia que mai es va produir.

El local que havia ocupat la clínica d'estètica a Prat de la Creu.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Estàvem a les vuit del matí dins el cotxe per anar cap a Barcelona i ens van trucar per cancel·lar l’operació”. Aquest és el relat de la D.V., una veïna d’Ordino que va ser víctima de la fallida de l’antiga clínica Dorsia. Arrossegava des d’anys enrere dolor a l’esquena per culpa del pes dels seus pits i volia reduir-se’ls per “fer esport i dur una vida millor, ja que és un tema de salut i no estètic”. A inicis del 2022, va veure un anunci de la clínica a la televisió en què s’oferia un tractament de reducció de pit a un preu inferior del que s’esperava, que eren de 6.300 euros. Amb aquest objectiu, des de temps enrere, havia estat vigilant les seves finances de jubilada de forma constant i, de mica en mica, va anar fent un racó amb els estalvis. Al cap de quatre anys, ja tenia els diners.

Va decidir, doncs, que aquesta era “la meva oportunitat”. Amb l’ajuda del seu nebot, el febrer del 2022 va acudir per primera vegada a la clínica. “Estava molt contenta i ells van ser molt amables, em van explicar l’operació i vam acordar una segona visita”. En aquesta, unes setmanes després de la primera, va fer el primer pagament de 2.500 euros i li van encomanar que es fes una anàlisi dels pulmons per tal que l’operació no li afectés els òrgans vitals. Tenint ja el permís del seu metge i havent fet el pagament íntegre, al cap d’un mes i mig fa una videotrucada amb el cirurgià que li explica tot el procés, que es durà a terme el setembre del 2022 en una clínica de Barcelona.

El matí del dia anterior a l’operació, l’anestesista truca al nebot per cancel·lar la cirurgia perquè li troben una “petita” taca en l’anàlisi. “Em vaig quedar una mica desanimada, però com que era per motius mèdics, vaig pensar que més endavant me la podrien fer”. Res més lluny de la realitat, perquè de tant esperar, va passar un mes i mig i no va obtenir cap resposta de la franquícia estètica andorrana. El seu nebot es va presentar a la seu del carrer Prat de la Creu per parlar amb la directora, però aquesta ja no hi era. Tots els pensaments negatius es van apoderar d’ella, i els mals auguris van esdevenir una realitat. “Em sento estafada perquè sempre he confiat que almenys em tornarien els diners”.

El cas va arribar a la Batllia un any i mig després, el 21 de juny del 2023, i la batlle va sentenciar a favor de les peticions de la pacient. Va condemnar l’antiga clínica Dorsia al pagament de l’import dels 6.300 euros, els interessos dels gairebé dos anys i a assumir les costes judicials. El problema, però, és que la franquícia estètica es va declarar insolvent. Tot i confiar en la justícia i que aquesta li hagi donat la raó, és molt possible que no vegi cap euro. L’única esperança és l’embargament de béns, a veure si, d’aquesta manera, pot recuperar una part de la despesa econòmica que ha desembutxacat.

El drama personal de la veïna d’Ordino resideix en el fet que aquesta és la tercera vegada que una franquícia no compleix amb els serveis pagats i no li retornen els diners. Els dos primers cops van ser a Barcelona, i relacionats amb temes bucodentals. “M’ho esperava a Barcelona, que és una ciutat gran i hi ha de tot, però no aquí a Andorra, a casa meva”.

El seu cas, malauradament, no és l’únic. Les denúncies que el departament de Consum té sobre la taula contra l’antiga clínica Dorsia voregen la vintena. Estan abocats a una reclamació judicial, com el cas del testimoni, per danys i perjudicis perquè no han rebut cap resposta de la directora de la clínica. “Aquesta senyora té una cara molt dura perquè són els meus diners, soc pensionista i vídua, necessito les peles”, expressa l’afectada, que vol remarcar que “a mi no m’agraden les injustícies, accepto que es puguin haver arruïnat, però no els perdono”.

tracking