PROTESTES AGRÀRIES

Talls intermitents i marxes lentes de les 11 a les 18 hores

Els agricultors bloquejaran l'accès a Andorra entre la Farga de Moles i la Seu d'Urgell

Algunes de les retencions que es van produir.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos tallarà demà l'accés a Andorra per la frontera espanyola. El bloqueig afectarà des de la Farga de Moles fins a la Seu d'Urgell, on els agricultors realitzaran una marxa lenta i faran talls intermitents d'11 del matí a 18de la tarda. Els talls, que estan previstos nomésper ademà, es faran a la frontera "per l'impacte que té tallar una via principal", ha afirmat JoanGuitart, coordinador territorial de les comarques de muntanya de la Unió de Pagesos, que ha afegit que "quan fas bloquejos a un lloc com Andorra, és com aconsegueixes cridar l'atenció dels mitjans".

De la mateixa manera, els agricultors catalans es van mobilitzar ahir a la tarda amb una altra marxa lenta de tractors a la C-14 a Ponts, en direcció a Lleida. Concretament, van estar una mica més de tres hores circulant per aquesta via amb l’objectiu de bloquejar els vehicles per tal de protestar i reclamar al govern de la Generalitat millores per al sector. La protesta va començar cap a les cinc de la tarda a Ponts i va provocar retencions de gairebé dos quilòmetres. Això va generar caravana en els accessos del poble i també circulació molt lenta al centre de la vila en ambdós sentits de la marxa. Mitja hora més tard, el Servei Català de Trànsit va informar que les cues en aquest tram encara persistien i que a més s’hi havia sumat una altra retenció, en direcció cap a la Seu d’Urgell, d’uns quatre quilòmetres. Amb el pas de les hores la concentració de vehicles va anar augmentant, fruit del volum de cotxes que tornaven a les seves llars després de passar el cap de setmana a fora, alguns d’ells provinents del país. Entre Vilanova de l’Aguda i Ponts les cues van arribar a ser de gairebé set quilòmetres, i de Ponts fins a la Seu d’Urgell, de cinc quilòmetres entre les sis i les set de la tarda. La situació va quedar normalitzada en tots dos sentits cap a les nou del vespre, tal com va comunicar Trànsit a través del seu compte d’X (antic Twitter).

Aquesta va ser la segona tractorada posada en marxa durant aquest cap de setmana, després dels bloquejos dels pagesos de divendres al vespre a la xarxa viària de la província lleidatana. Alguns dels trams afectats van ser la C-14 a Ponts, Oliana i Bassella, la C-13 a Tremp, la C-12 a Isona, l’N-260 al Pont de Suert i l’N-230 a Vielha. Durant aquest dia també es van produir cremes de pneumàtics. S’espera viure una situació similar a l’N-145 el matí de dimarts amb una marxa lenta de la Seu d’Urgell fins a la frontera amb Andorra.

Les reivindicacions dels agricultors són per reclamar més ajudes pels costos de manteniment i subministrament, que s’han agreujat per la sequera, o per millorar les polítiques d’importació per controlar l’entrada de productes agrícoles de països forans. Alhora, demanen responsabilitats pels danys que els ocasiona la fauna a les collites, com és el cas dels porcs senglars, ja que la població ha anat en augment els últims anys, i també reclamen preus justos per als seus productes o més inversió pública.

tracking