Política

El Consell investigarà els pagaments irregulars de pensions de la CASS

Els grups de la majoria donaran suport a la comissió d'enquesta i acusen l'oposició de treure rèdit polític d'aquest cas

Carles Naudi, Jordi Jordana i Maria Martisella han comparegut per parlar dels pagaments irregulars de pensions de la CASSD. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pagament per error de pensions d'invalidesa superiors al que corresponia que ha fet la CASS durant anys serà investigat al Consell General. Els grups parlamentaris de Demòcrates i Ciutadans Compromesos han anunciat aquesta tarda que donara suport a una comissió d'enquesta per aclarir els fets "i col·laborarem amb el que sigui necessari i si convé liderarem la comissió", ha destacat el president del grup de DA, Jordi Jordana, incidint que "estem d'acord amb utilitzar tots els instruments que tenim" per arribar al fons de la qüestió. Els grups de la majoria han respost així a la petició de Concòrdia, PS i Liberals d'obrir una comissió d'investigació sobre les irregularitats comeses per la Seguretat Social i han remarcat que "lamentem que se m'ha informat [de la petició de comissió] però m'han dit si volíem participar" en la petició pública de la comissió, ha indicat Jordana. I ha posat com a exemple que es podia haver treballat conjuntament com s'ha fet amb l'elecció del raonador.

DA i CC han acusat l'oposició de voler treure rèdit polític d'aquest afer, per desmarcar-se dels acords que van adoptar a la comissió de Finances, i perquè saben que necessiten el suport de la majoria per tirar endavant la comissió i han recalcat que abans d'obrir-la "el primer és poder escoltar la CASS en la compareixença de dijous" del president del consell d'administració, Marc Galabert, ha assenyalat Jordana. El president del grup demòcrata ha insistit que ara no tenen informació sobre què ha succeït i és necessari escoltar les explicacions de la parapública per determinar "el format que ha de tenir la comissió", les persones que han de declarar, si s'hi han d'afegir tècnics per analitzar les compareixences o si ha de ser pública, com ells volen que sigui.

Jordana ha assegurat que s'anirà "fins a les últimes conseqüències perquè són diners públics i molts sensibles per ser de pensions" com a poder legislatiu per aclarir els fets "sense cap ombra de voler tapar res" per saber des de quan la CASS coneixia aquesta situació, l'afectació, ... i ha indicat que no es pot especular sobre eventuals responsabilitats judicials que hi pugui haver. I la vicepresidenta del grup demòcrata, Maria Martisella, ha especificat que el reglament fixa que després de l'anàlisi de la comissió es fa un document de conclussions que s'envia a Govern "i el síndic pot posar-lo en coneixement de la fiscalia".

Informació a l'oposició

Jordana ha defensat que no s'ha amagat cap informació a l'oposició sobre els errors de la CASS per pagar pensions de més i ha ressaltat que l'únic que es va plantejar en la comissió de Finances per entrar l'esmena a la Llei del pressupost aprovada dijous era si es condonava o no el deute perquè sinó la Seguretat Social havia de començar a reclamar als pensionistes els imports que no havien d'haver rebut. El demòcrata ha detallat que el 23 de gener el cap de Govern, Xavier Espot, va acudir al grup parlamentari per exposar que el president de la CASS li havia informat que "hi havia càlculs de pensions fets malament d'uns 2-3 milions que s'havien de reclamar si no es feia res", que correspondria als 3 últims anys perquè les anteriors havien prescrit. I els hi va dir que la parapública havia intentat condonar el deute però no ho podia fer legalment i l'única manera era per una esmena al pressupost. El grup va decidir que s'havia d'evitar la reclamació "perquè les persones no eren responsables de l'error i eren vulnerables" i ha precisat que "la condonació pot ser controvertida però ho tornaríem a fer".

Introduir l'esmena al pressupost requeria reobrir l'informe de la comissió de Finances perquè ja estava tancat per passar-lo pel ple de Consell. En la reunió d'aquesta comissió es va plantejar la situació i tots els grups van mostrar-se d'acord amb la condonació del deute "perquè no es va plantejar res de la responsabilitat de la CASS", ha destacat Jordana rebutjant les afirmacions de l'oposició aquest matí quan han dit "ens van enganyar, ens ha colat un gol". I ha afegit que per introduir l'esmena com que els grups majoritaris no n'havien fet cap sobre la CASS "es va aprofitar una de l'oposició [del PS], es va transaccionar i retirar el text anterior i es va canviar pel nou", amb el suport de tots els consellers.

Jordi Jordana ha subratllat que "és primordial" escoltar les explicacions de la CASS perquè no tenen informació i ha afirmat que "ens va sobtar" que l'endemà de l'aprovació de la condonació del deute via pressupost els responsables de la parapública convoquessin una roda de premsa perquè "abans s'havia d'haver vingut al Consell".

tracking