Dades del 2023

El metre quadrat de pis costa 3.600 euros

Canillo i Sant Julià encapçalen la pujada del preu de l’habitatge i Escaldes és la més cara

Els ministres Conxita Marsol i Raul Ferré visitant les obres.SFGA / J. A. VILADOT

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà per metre quadrat dels pisos venuts durant l’any passat ha augmentat fins als 3.599,3 euros, que representa una pujada del 10,2% en comparació amb els 3.266,4 euros de les operacions registrades durant el 2022, segons va publicar ahir Estadística. L’import de les 1.597 transmissions de pisos ha arribat a 469,17 milions, un 1,8% per sota de l’any anterior. Les dades mostren que hi ha hagut 173 operacions menys durant els últims dotze mesos i el valor de les vendes només ha caigut en 8,4 milions.

L’encariment més destacat s’ha produït a Canillo, on els pisos han costat un 28% més que fa un any, seguits de Sant Julià de Lòria, amb un 19,6%, i d’Ordino, amb un 15,9%. La parròquia amb els preus més elevats del mercat és Escaldes, on s’enfilen fins als 5.149,6 euros, que suposen 436,3 euros més que durant el 2022, un increment del 9,3%, i la zona més barata per adquirir un pis ha sigut Encamp, amb 2.803,7 euros, 127,7 menys que un any abans. El recull reflecteix que de tots els béns immobles els que més s’han disparat han estat els terrenys, amb una alça del 113,3% que deixa el preu mitjà en 1.044,8 euros, pels 489,7 que es registraven el 2022. Les tarifes de les naus, els locals comercials, els edificis sencers i els habitatges unifamiliars han baixat, segons les xifres fetes públiques avui. Les transmissions d’edificis han baixat un 47%, les de terrenys, un 31,6%, i habitatges unifamiliars se n’han venut 97, 36 menys que durant el 2022.

Estadística també va indicar que les transaccions immobiliàries han caigut un 12,1% al llarg de l’exercici passat i ha estat la Massana la que ha tingut una baixada de les operacions més important, amb un 28,4% de descens. Sant Julià és l’única parròquia on han pujat les vendes immobiliàries, amb una alça del 12,5%, amb 153 transaccions. El valor total de les 4.993 operacions tancades ha assolit 1.092.421.692 euros, que mostren una davallada de 42,8 milions, un 3,8% menys que durant l’exercici anterior. L’augment més destacat s’ha registrat en les naus, tot i que representen un import que no arriba al milió d’euros, amb locals i habitatges unifamiliars al darrere.

LA COORDINADORA S'ORGANITZA

La coordinadora per l’habitatge va establir les bases organitzatives del col·lectiu en la seva primera assemblea general, que es va celebrar diumenge. L’organització va destacar, en un comunicat, que durant la reunió es va refermar la dedicació principal d’aconseguir l’accés a un habitatge digne per a la ciutadania. Aquest objectiu consistirà a buscar la generació d’eines de suport mutu i solidaritat, així com la mobilització del conjunt de la població per reclamar solucions generals al país.

UNS SEIXANTA PISOS ASSEQUIBLES A FINAL D'ANY

El Govern va informar ahir, el dia que van arrencar les obres de reforma dels sis primers edificis adquirits per destinar-los a habitatge públic, que aquest any entraran al mercat una seixantena de pisos de lloguer assequible. Són el primer grups d’un conjunt de 300 pisos a final del 2025. La ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, i el titular d’Ordenament Territorial, Raul Ferré, van visitar una d’aquestes obres, la del carrer Roureda de Sansa de la capital. Marsol va explicar que se segueix treballant amb els comuns per disposar de més terrenys, en l’impuls de la col·laboració publicoprivada i en el desenvolupament de mesures per posar al mercat pisos buits. Sobre aquesta última acció, va indicar que aquesta setmana demanarà als comuns les dades dels titulars dels 1.700 immobles amb zero consum elèctric. També es treballa el reglament d’accés als pisos de lloguer assequible.

tracking