Pagaments irregulars

Govern esperarà l'informe de la CASS per decidir si demana responsabilitats

Casal defensa que s'ha buscat la solució més justa per a persones vulnerables amb l'esmena que evita fer reclamacions pels abonaments de més

El ministre Guillem Casal en la roda de premsa d'aquesta tardaSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern assegura que el document que ha d'aportar més informació sobre els pagaments de més que s'han fet durant anys de les pensions d'invalidesa és l'auditoria que ha encomanat el consell d'administració de la CASS i per això esperarà "l'informe i una vegada analitzat veurem si hem d'anar més enllà i demanar responsabilitats, decidirem què hem de fer", ha manifestat el ministre portaveu en la roda de premsa de consell de ministres. Guillem Casal ha insistit que "no ens podem avançar a una situació que desconeixíem" i cal saber com s'han saltat els controls que han provocat que durant els últims 3 anys s'hagin abonat 1,5 milions d'euros per error a pensionats del grup 1.

Casal no ha concretat quina informació tenia el Govern sobre els pagaments irregulars, en quina data la va tenir, qui va demanar condonar els imports que es podien reclamar als beneficiaris que han cobrat de més, què va transmetre el cap de Govern, Xavier Espot, al grup parlamentari de la majoria després de la reunió que va tenir amb el president i el director general de la Seguretat Social, o què es va transmetre a la resta de partits. El ministre ha reiterat en diverses respostes que "no hi era a la reunió", en referència a la d'Espot amb els responsables de la CASS, a la d'Espot amb els consellers demòcrates i també a la de la comissió de Finances on totes les formacions van donar suport a tirar endavant l'esmena dins la llei del pressupost per no reclamar als pensionats. I ha subratllat que DA i CC estan disposats a participar en la comissió d'investigació que faci el Consell "i fins i tot a liderar-la".

El ministre ha recalcat que "s'ha intentat aquesta solució del que és més just amb l'esmena" i ha criticat que "alguns deuen tenir interès de fer creure que hem perpetrat aquesta situació d'irregularitat". I ha defensat que "tots els grups" van estar d'acord a no reclamar els diners a persones en situació de vulnerabilitat i que l'aprovació de l'esmena "és totalment compatible" amb les accions per esbrinar el que ha passat "i si de cara al futur es pot demanar més informació i responsabilitats".

"Diners de tots"

Guillem Casal ha remarcat que els diners que s'han abonat de més per la falta de control en el pagament de les pensions no han restat als assegurats recordant que aquestes pensions van a càrrec de la branca malaltia que és deficitària i que el Govern cobreix amb una transferència que cada any ascendeix a uns 30 milions. En concret la partida prevista per al 2024 és de 31,5 milions. Tanmateix, ha reconegut que el que s'ha pagat per la falta de controls "evidentment són diners que aportem entre tots però no resta diners als assegurats, que no vol dir que sigui menys greu".

Casal ha afirmat que no té constància que l'anterior presidenta del consell d'administració, Montserrat Capdevila, hagués informat el Govern de les irregularitats amb les pensions i ha destacat que "si ens haguessin informat s'hagués regularitzat abans per no haver arribat a aquesta situació i a abocar més diners a una despesa sobrevinguda". El ministre ha situat "al voltant del 20 de gener" el moment que Espot té coneixement "d'aquesta disfunció" amb les pensions.

tracking