Acord d'associació

Les farmàcies només podran importar medicaments de França i Espanya

La UE considera que Andorra s'ha de limitar a cobrir les necessitats de fàrmacs de la població

Un calaix amb medicaments.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L'acord d'associació fixa que les farmàcies només podran adquirir medicaments autoritzats per l'Agència del Medicament Europea (EMA) comprats a França i Espanya i a cap altre país de la Unió Europea. Aquesta prohibició, que deixa fora els fàrmacs autoritzats als Estats Units, al Regne Unit o a Suïssa i la resta de mercats europeus on compren ara els establiments, és la principal afectació per al sector segons les explicacions que ahir van donar als farmacèutics el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, i Carme Pallarés i Joan Olivé en representació del ministeri de Salut en una reunió celebrada a la Cambra de Comerç que va aplegar unes 60 persones. El sector tindrà 3 anys de carència per adaptar-se a la normativa que marca l'acord una vegada s'hagi aprovat.

El capítol 11 annex II de l'acord que fa referència a les farmàcies estableix aquestes limitacions perquè els medicaments de França i Espanya són els que estan coberts per la CASS i la UE considera que "les farmàcies han de vendre els medicaments que cobreixen les necessitats de la població d'Andorra". Les autoritats europees no volen que el Principat introdueixi a Europa fàrmacs que no estan aprovats per l'Agència Europea del Medicament (EMA) i segons les estimacions del Govern per les dades de la duana les importacions de productes dels mercats de fora de la UE representen ara un 1% del total dels productes.

La restricció a la compra de medicaments podria suposar un problema per mantenir el mercat actual que es considera que és de saturació de farmàcies. Els establiments veurien reduïdes les vendes que ara es fa a visitants perquè molta gent vé a Andorra per comprar medicaments i la UE no vol que la venda de medicaments sigui una mena d'atractiu turístic.

Els farmacèutics es van mostrar preocupats per la repercussió que tindrà l'acord d'associació per a la viabilitat del sector i també per a proveir-se de productes quan hi hagi dificultats d'abastiment a França i Espanya. Fins ara quan aquests mercats no venien a l'exterior perquè primer prioritzen donar servei als seus farmacèutics els professionals d'Andorra podien acudir a d'altres mercats que ara tindran vetats.

Riba, Pallarés i Olivé van exposar les implicacions de l'acord marc amb la UE per al sector i del protocol específic per Andorra i les lleis pendents de fer del medicament, de regulació farmacèutica i la de llicència del medicament.

tracking