Reportatge

L'ajuda és la clau

La Susanna, que va patir càncer de mama, destaca la importància de combatre la malaltia amb una atenció integral.

Els especialistes en oncologia i la pacient.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut va organitzar una taula rodona sobre el càncer anomenada Càncer: una atenció integral que va tenir lloc ahir a la sala d’actes de la Llacuna. Aquesta conferència tenia com a objectiu augmentar la conscienciació i mobilitzar la societat per avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia.

El doctor Santiago Albiol, cap del servei d’oncologia del SAAS, va explicar que el càncer és un conjunt de malalties en què les cèl·lules es repliquen i acaben generant tumors de forma descontrolada i imparable. La malaltia té molts factors, poden ser genètics, ambientals i també estils de vida. A més, va voler destacar que els tractaments han millorat molt al llarg dels anys i que cada cop són “més específics i individualitzats, segons el tipus de càncer que estàs patint”. També són “més eficaços i menys tòxics”, va apuntar Albiol. Hi ha certs tipus de grups alimentaris que no ajuden a tenir menys possibilitats de contraure la malaltia, com poden ser els greixos i els sucres.

El testimoni de la Susanna, una pacient que va patir càncer de mama i que l’ha superat, va guiar i va fer entendre moltes de les situacions reals que pateixen els malalts de càncer, amb una explicació oberta i propera al públic. Es va obrir en aspectes importants de quan ella va passar per la malaltia i va expressar que “quan et detecten el càncer la teva situació canvia de la nit al dia i sents por”, i “al principi no ho vols acceptar, però inevitablement et canvia la vida”. La pacient va posar de manifest que aquí, al país, tot el procés de tractament és molt ràpid i que és una sort poder comptar amb un equip tan complet, predisposat i eficient, ja que la malaltia no espera i avança a un ritme molt accelerat. Entre el diagnòstic i l’inici del tractament només “van passar dos dies, això a Espanya és impensable”, va recalcar la pacient. També va assegurar que portar una vida saludable no és cap garantia per no patir càncer, i què millor que el seu exemple, feia esport, menjava saludable i no bevia alcohol, i tot i així la malaltia la va atrapar. Per últim, va exposar els seus moments més durs, el primer quan li va caure el cabell i el segon quan va acabar la radioteràpia.

En la conferència també van intervenir la cap de servei de ginecologia i obstetrícia, Sandra Cano, la psicooncòloga del servei d’oncologia, Laura Medina, i la infermera d’aquest servei Marta Rosdevall. Sandra Cano va exposar que se li ha de posar el camí molt planer a la persona a qui es comunica que pateix càncer, “les solucions han d’estar sobre la taula perquè el pacient no hagi de pensar”.

tracking