Tribunals

La fiscalia espanyola s'oposa a imputar Rajoy per l'Operació Catalunya

L'acusació pública afirma que no hi ha indicis per incriminar-lo per la querella de l'Institut de Drets Humans d'Andorra

L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy està entre els investigats.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia provincial de Madrid considera que no hi ha motius per continuar endavant amb la comissió rogatòria demanada des d'Andorra per imputar Mariano Rajoy en l'Operació Catalunya en l'escrit enviat al jutjat d'instrucció número 32 que porta la causa, segons publiquen mitjans espanyols. La petició perquè l'expresident espanyol declari per aquest afer va sorgir per la querella presentada per l'Institut de Drets Humans d'Andorra el 2020 perquè s'afirmava que hi haviapresumptes pressions de l'anomenada policia patriòtica i de l'aleshores executiu espanyol als responsables de BPA i al Govern d'Andorra per aconseguir informació financera de líders independentistes catalans. La reclamació judicial s'adreçava també contra altres càrrecs espanyols com els exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz.

L'acusació pública espanyola assenyala que la querella "té una clara finalitat política" i que no hi ha cap indici que incrimini els exintegrants de l'executiu espanyol en els fets que s'atribueixen a l'Operació Catalunya. I demana que es tanqui la causa per la petició de la batlle andorrana. El fiscal indica a més que la querella ha estat presentada per associacions andorranes però que "és públic i notori que tenen una relació estreta amb associacions catalanes", segons recullen els mitjans del veí del sud aquest matí.

La petició de comissió rogatòria ha estat rebutjada diverses vegades per diferents instàncies judicials espanyoles i s'havia paralitzat el procés per la causa que havia iniciat Mariano Rajoy al·legant que s'havien vulnerat els seus drets durant el procediment.

tracking