Reportatge

60 anys de Soldeu

El 8 de febrer del 1964, ahir fa 60 anys, va obrir les portes l’estació d’esquí de Soldeu amb el primer telecadira.

El primer teleesquí del Pla d'Espiolets.GRANDVALIRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 8 de febrer del 1964, ahir fa exactament seixanta anys,va obrir les portes l’estació d’esquí de Soldeu, gestionada per Ensisa. Ho feia estrenant el primer telecadira del país, de dues places, un teleesquí al Pla d’Espiolets i deu quilòmetres de pistes. Els impulsors de la iniciativa van ser tres escaldencs entusiastes de l’esquí, Miquel Baró, Martí Salvans i Josep Torrallardona, amb el suport de Crèdit Andorrà, que el 1959 van aconseguir del comú de Canillo la concessió per explotar els terrenys.

Lluís Viu, que va ser director de l’estació entre el 1969 i el 1972, va destacar ahir en una nota de premsa que els tres impulsors van ser “molt optimistes i molt atrevits, i s’ho van jugar tot per poder fer l’estació”. També va remarcar el gran creixement que ha experimentat Ensisa amb els anys: “En aquella època ja es van projectar les pistes que més endavant s’anirien obrint, però mai ens vam pensar que arribaríem a ser tan grans i a tenir el nombre d’esquiadors que hi ha actualment.”

Entre els moments clau de la història d’ Ensisa destaca el 1971, amb l’adquisició de la primera màquina trepitjaneu d’Andorra, i el 1981, any en què l’estació va ampliar el domini cap al Tarter. El 1987 es van instal·lar els primers canons de neu, i l’any 1993 el comú de Canillo i Crèdit Andorrà van passar a ser els accionistes majoritaris de la societat, fet que va suposar una important inversió per millorar les infraestructures.

La història recent de l’estació l’ha marcada el naixement de Grandvalira l’any 2003, que va suposar que Soldeu-el Tarter entrés a formar part del domini esquiable més gran del sud d’Europa, així com la gran aposta per convertir-se en una estació de Copa del Món.En els últims 30 anys, Ensisa ha invertit prop de 224 milions d’euros.

tracking