LA CAUSA NO S'ELEVA AL SUPERIOR
La Fiscalia no recorre contra la sentència i s'arxiva el 'cas Mendoza'
L’activista queda lliure de tots els càrrecs cinc anys després que s’iniciés el procés judicial per un delicte menor contra el prestigi de les institucions
El cas contra l’activista Vanessa Mendoza va arribar ahir al seu final. Amb la negativa de la Fiscalia de recórrer contra la sentència absolutòria a la presidenta d’Stop Violències es va tancar un procés que ha durat cinc anys.
Mendoza va ser jutjada al desembre per un presumpte delicte menor continuat contra el prestigi de les institucions per comentaris fets el 2019 a l’ONU, com ara que des d’Afers Socials es forçava noies menors d’edat embarassades i sense recursos a tenir els fills i donar-los posteriorment en adopció, o que hi havia retirades massives de menors per motius econòmics, entre altres acusacions. Els primers càrrecs presentats implicaven penes de fins a quatre anys de presó, tot i que finalment no van prosperar i la Fiscalia va acabar demanant una multa de 6.000 euros per a l’activista i 6.000 euros d’indemnització per al Govern. La justícia, que va entendre que Mendoza no havia comès cap delicte, la va absoldre el 17 de gener, i fins ahir la Fiscalia podia recórrer contra la decisió, situació que no va acabar passant.
L’advocat de Mendoza, Miquel Bellera, va apuntar que “no estàvem ni tranquils ni intranquils” amb la possibilitat d’un recurs de la Fiscalia, i va afegir que li hauria semblat “molt estrany” que s’hagués recorregut contra la sentència d’un cas de llibertat d’expressió, ja que seria contrari a la feina del fiscal, va apuntar Bellera.
La sentència absolutòria pot marcar un precedent jurídic, va apuntar Bellera, que va recordar que abans d’aquest cas no hi havia jurisprudència en judicis contra la llibertat d’expressió més enllà dels casos d’alguns policies, “que no es podien aplicar a la ciutadania en general”. Per tant, “la persona que es trobi en una situació similar –a la de Mendoza– podrà recórrer a aquest cas”, va celebrar l’advocat.
La plataforma que presideix Mendoza, Stop Violències, va celebrar el final del cas a través d’un comunicat via X en el qual van indicar que “estem de celebració del feminisme” per l’absolució de l’activista, i va congratular-se d’haver “vençut la violència de l’estat andorrà amb pacifisme i feminisme”. L’associació va apuntar que “han estat anys molt durs”, però va voler agrair-ho a “tots els col·lectius, persones i associacions” que van estar al costat de Mendoza.
IMPACTE INTERNACIONAL
El cas Mendoza va atraure la mirada d’organitzacions internacionals, que van donar suport a l’activista durant el procés. La més notòria va ser la d’Amnistia Internacional, que des del principi en va demanar l’absolució. Altres organismes, com el Centre de Drets Reproductius, Women’s Link Worldwide i Front Line Defenders, van demanar a les autoritats que reconeguin públicament “la legitimitat” del treball de drets humans dut a terme per Mendoza, i van reclamar mesures perquè es pugui dur a terme la defensa de l’avortament segur i legal al país “sense intimidació ni temor a represàlies”.
La política catalana també es va involucrar en el cas. Abans del judici es va produir un episodi de desavinença entre els grups parlamentaris catalans per un text que condemnava Andorra i donava suport a l’activista, però el PSC i Junts van frenar la condemna, que només va tenir el suport d’Esquerra Republicana, la CUP i els Comuns, que van fer una roda de premsa amb Mendoza al novembre.
CRONOLOGIA
2019
El Govern denuncia Mendoza i demana quatre anys de presó i 30.000 euros de multa.
2021
Els càrrecs de presó contra la presidenta d’Stop Violències no prosperen i es passa a demanar 6.000 euros de multa i 6.000 d’indemnització a Govern.
4/12/2023
Se celebra el judici contra Vanessa Mendoza per delictes menors continuats contra el prestigi de les institucions.
17/01/2024
Es dicta la sentència i la justícia decideix absoldre l’activista de tots els càrrecs que es van presentar contra ella.
8/02/2024
S’obre el termini de la Fiscalia per presentar un recurs contra la sentència del tribunal i portar el cas al Superior.
18/02/2024
S’acaba el termini per recórrer contra la sentència sense que la Fiscalia ho faci i Mendoza queda oficialment absolta. El procés judicial queda finalitzat.
L'ACUSADA NO TENIA VOLUNTAT DE PERJUDICAR LES INSTITUCIONS DEL PRINCIPAT
“El Tribunal entén que, tot i que les manifestacions efectuades per la senyora Mendoza en ocasions manquin de rigor, en altres no es corresponguin amb la realitat, o en altres hagin estat exagerades, no han estat efectuades amb voluntat de perjudicar les institucions del Principat.” Aquesta va ser l’explicació de l’absolució que va recollir la sentència, que es va fer pública ahir en quedar tancat el cas. El text també va reconèixer que l’activista, tot i utilitzar “mètodes qüestionables”, no es va dirigir contra cap funcionari o càrrec públic en concret, per tant, totes les seves declaracions van quedar emparades pel dret de llibertat d’expressió de Mendoza, “que és el dret de tot individu per expressar opinions, i rebre i comunicar idees i informacions, lliurement i sense censura”, va apuntar la sentència. Amb aquests arguments el tribunal no va considerar necessari condemnar la presidenta d’Stop Violències aplicant l’article 325 del Codi Penal “en no obeir a una necessitat social imperiosa i tenint en compte el fòrum en què Mendoza efectuà les manifestacions objecte d’acusació”.