CANVI CLIMÀTIC
Rècords històrics de cabals baixos el 2023
Casal demana conscienciar la societat sobre l’ús de l’aigua per evitar que la situació empitjori
Els rius van registrar durant el 2023 cabals mínims històrics d’ençà que existeixen registres. Ho va explicar el coordinador de sostenibilitat d’Andorra Recerca+Innovació (AR+I), Oriol Travesset, en el marc de la presentació de les dades respecte a les precipitacions i la disponibilitat d’aigua del país, que va oferir amb el ministre de Medi Ambient Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, i Lucía Rivero, tècnica de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic (OECC). Travesset va explicar que d’ençà que es van començar a recollir dades, l’any 2013, els últims dos anys han estat el període amb menys aigua als rius.
Casal va ressaltar que la situació al voltant de la disponibilitat d’aigua “ens ocupa i preocupa”, i que, independentment de la situació climàtica i de precipitacions en què es trobi el país, cal conscienciar la població que l’aigua “és un recurs que no hem de malbaratar”, i va apuntar que la Llei d’economia circular ja marca un objectiu clar d’un consum de 150 litres per persona i dia.El ministre va puntualitzar que les dades presentades no tenen una relació directa amb restriccions ni amb l’abastiment d’aigua de boca, ja que per a l’abastiment cal tenir en compte, a més de la disponibilitat, la demanda i l’eficiència de la xarxa. Casal va apuntar que treballaran amb els comuns en cas que calgui aplicar restriccions, però amb les dades actuals no es preveu que s’hagi d’intervenir en els pròxims mesos.
Segons els indicadors SPI i SPEI –dos barems que analitzen les precipitacions–, els últims dos anys van estar marcats per la manca de pluges, mentre que el gener del 2024 ha tingut “un dèficit del 50% respecte a les precipitacions habituals” per a l’època de l’any, segons va explicar Rivero. Els tècnics van afirmar que la situació actual és menys greu que la que es va registrar el 2008 comparant els índexs de precipitacions, però la situació de canvi climàtic actual pot accentuar i accelerar els períodes perllongats de falta de precipitacions.
La roda de premsa va servir com a punt de partida per publicar un butlletí mensual per conscienciar la ciutadania sobre les pluges i el nivell d’aigua als rius.