Un 21,6% dels afiliats regularitzats cobra dos cops o més el sou mínim

31 dels 213 es queden per sota el salari mínim i Afers Socials haurà d’intervenir

Ingressos després de la regularització respecte al sou mínim.CASS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La regularització de les pensions d’invalidesa del grup 1 té moltes lectures. Amb les dades a la mà, 46 dels 213 afectats continuaran cobrant dues vegades o més el sou mínim, mentre que 31 persones es queden sota el mateix llindar. El gros d’afiliats l’ocupen aquells que cobren entre una vegada i dos el sou mínim, ja que són un total de 136 pensionistes. “Aquesta taula l’hem d’interpretar cas per cas perquè la situació individual, però també la familiar, influeix”, va dir en la compareixença el representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS, Jacint Risco.

Es pot comprovar com, amb els nous ingressos, un 75% dels afiliats ha perdut entre 50 i 350 euros. És el grup majoritari, amb 158 pensionistes, mentre que en un segon tram, entre els 350 i els 500 euros, hi ha el grup més minoritari, amb 20. Aquells que percebien entre 500 i 1.050 euros són un total de 33 dels 213 pensionistes regularitzats. Sorprenen els dos afiliats que tenen una pensió de quatre o més de quatre vegades el salari mínim.

Cal recordar que les pensions d’invalidesa del grup 1 són una prestació econòmica que surt de la branca general i que tota la despesa és suportada pels pressupostos de Govern. En la partida per al 2024, aquesta branca general “deficitària” està prevista ja d’aquesta manera dins el text, amb un cost de 31,2 milions d’euros. Es poden acollir a aquesta pensió tots aquells assegurats que hagin cotitzat a la CASS i que tinguin una deterioració prematura de l’organisme o un dany a la integritat corporal de més del 60% del grau de menyscabament.

Tanmateix, la llei preveu que totes aquestes persones poden continuar treballant o no de manera parcial, i la pensió es calcula amb una fórmula que té com a dada més rellevant la mitjana dels salaris dels 12 mesos anteriors al fet causant de la invalidesa. Dels quatre elements que completen la fórmula, aquest és el més important, però a aquest càlcul també s’hi suma si l’assalariat és beneficiari d’un complement no contributiu, d’una pensió d’invalidesa a l’estranger si s’escau i també del salari actual que cobra. També cal apuntar que el càlcul té en compte les revaloritzacions anuals de l’IPC fins a l’actualitat.

NO ES VA REGULARITZAR 250 QUE VAN GENERAR DEUTE

No tan sols van generar deute els 213 afectats a qui es va regularitzar la situació. Del total de 1.100 pensionistes del grup 1, 250 havien generat en el passat deute, però no se’ls va regularitzar perquè ja havien deixat de pertànyer a aquest col·lectiu, “bé sigui perquè la seva pensió del grup 1 ja no es compleix perquè, per exemple, ha passat a ser pensionista de jubilació”, va comentar ahir Marc Galabert en la compareixença al Consell General. El director de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, Josep Escoriza, també va donar noves dades sobre la negligència de la parapública i va informar que entre el 2017 i el 2022 es van incrementar un 30% el nombre de pensionistes d’invalidesa del grup 1. Escoriza també va explicar que el 2021 es van regularitzar 34 pensions, amb un estalvi total de 9.438 euros mensuals, i que l’any 2022 aquesta xifra només va ser de sis pensions revisades.

tracking