RAONADOR DEL CIUTADÀ

Cañada ja exerceix com a raonador

El síndic general li desitja “molts encerts”, a més d’aconsellar-li molta prudència i diàleg

Xavier Cañada jura el càrrec davant del síndic general, Carles Ensenyat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Cañada va jurar ahir el càrrec com a nou Raonador del Ciutadà a la Casa de la Vall davant una gran quantitat de personalitats polítiques, entre les quals el síndic general, Carles Enseñat, i el cap de Govern, Xavier Espot. Cañada substitueix Marc Vila, el qual ha ocupat el càrrec des del 2017, complint així els sis anys de mandat.

El nou Raonador del Ciutadà va encetar el seu discurs agraint la confiança de l’arc parlamentari i també l’elecció per unanimitat, un fet que “dona força a la institució”. Cañada va voler demostrar la seva consciència social, àmbit en què s’ha desenvolupat professionalment en els darrers anys de la seva trajectòria laboral, fent èmfasi en les principals preocupacions de la ciutadania, com són la salut, l’habitatge o la protecció social.

El seu discurs també va transitar cap a una millor empara dels col·lectius més vulnerables, als quals considera que “no se’ls pot donar l’esquena, sobretot els infants i el col·lectiu amb discapacitat”. Cañada va posar en relleu la seva disconformitat amb la institucionalització dels menors, fet que no el troba com “el millor mètode per als menors”. Tot i no avançar cap mesura concreta, el nou raonador es va mostrar disposat a reconfigurar el sistema d’escolta a la ciutadania per tal d’arribar “a totes les persones del territori” i es va posicionar com un defensor del “poder del consens i l’imperi de la llei”. El jurista també va tenir temps d’agrair a les seves companyes de gabinet tot l’aprenentatge que amb elles ha obtingut, i va voler fer especial menció al fet que, en temps d’intel·ligència artificial i nous formats tecnològics, “cal posar en relleu la intel·ligència col·laborativa entre les persones. Cañada va tancar el seu discurs dient que “les societats avancen quan avancem tots junts, siguem homes i dones de poques paraules i molts exemples”.

Abans del seu discurs el síndic general, Carles Enseñat, va dirigir unes paraules tant al nou raonador com al seu predecessor. Per una banda, el síndic va posar en valor la tasca de Marc Vila, que “deixa el llistó ben alt”. Per altra banda, Enseñat va va desitjar a Cañada “molts encerts, prudència, diàleg i temprança”. El síndic va qualificar la institució com a “imprescindible per als ciutadans”.

Xavier Cañada en el jurament del càrrec.

tracking