L'AFER DE LES PENSIONS

Espot excusa Trini Marín de la gestió en l'afer de les pensions

El cap de Govern expressa que no se’ls va informar “en tot el seu abast” fins al gener i carrega contra l’oposició desmentint que no se’ls expliqués tot

Xavier Espot durant el jurament del raonador del ciutadà.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“No hi ha cap mena de responsabilitat meva ni de la ministra Marín”. Així de contundent es va mostrar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, per sortir al pas de les crítiques cap a la titular d’Afers Socials després que el director de la CASS, Josep Escoriza, anunciés abans-d’ahir al Consell General que el primer contacte amb l’executiu havia estat a finals d’agost. Espot va explicar que en aquella trucada telefònica amb Marín la CASS va informar que havia aparegut una problemàtica al voltant de les persones que percebien una pensió d’invalidesa, però no es va especificar res més en aquell moment, només que s’havien d’estudiar i quantificar. “Creu que perquè a la ministra, si li diu això i la ministra no fa res, perquè no pot fer res, ha de dimitir?”, va comentar amb incredulitat. Per això, Espot va indicar que “ara es vol desviar la vista o intentar posar el focus en la responsabilitat del Govern, però el Govern no la té.

Espot va fer les declaracions ahir en la roda de premsa posterior al jurament del càrrec del nou raonador del ciutadà, Xavier Cañada, a la Casa de la Vall. El cap de l’executiu va voler deixar clar que fins a la reunió amb el president de la CASS, Marc Galabert, i el seu director, Josep Escoriza, del passat 16 de gener, “no va tenir tots els detalls en tot el seu abast”. Va explicar que en aquella reunió d’urgència va conèixer tota la problemàtica: quin era l’import que s’havia deixat de percebre, quantes persones estaven afectades, quin era el col·lectiu concret a què atenyia i quines possibles mesures legals hi havia ja en aquell moment.

Els dos membres de la CASS li exposen la impossibilitat que la parapública es condoni el deute a si mateixa i que han començat a dur a terme la reclamació del deute. En aquella tessitura, Espot fa la pregunta “legítima” sobre si es podria fer una modificació legal a través de la qual s’empari “suficientment” aquesta condonació, com una de les opcions que ja havia estat valorada prèviament pel consell d’administració de la caixa. “Des del meu punt de vista, quan se’m va traslladar, em va semblar també com el menor dels mals”, va manifestar.

El demòcrata no va perdre l’oportunitat per reivindicar la mesura adoptada, perquè “no podíem fer pesar en aquestes persones el fet que no s’hagués dotat de suficients recursos o no s’haguessin establert suficients mecanismes de control”. També va recordar que la decisió, que “era la més assenyada”, es va prendre per unanimitat al Consell General i, davant les crítiques de la minoria per un trasllat d’informació “parcial, incomplet i faltant a la veritat”, tal com va dir el president de Concòrdia, Cerni Escalé, Espot no es va mossegar la llengua: “No és seriós que ara s’escudin els uns als altres amb el fet que no els vam explicar les coses o que no sabien el que votaven”, va dir. Per tot això, el cap de Govern es va defensar afirmant que “vaig explicar al grup parlamentari de la majoria fil per randa tota la problemàtica tal com els senyors Galabert i Escoriza m’havien traslladat a mi, i em consta que així es va fer als altres grups que van acudir a la comissió de finances”.

Pel que fa a unes possibles repercussions judicials, Espot es va mostrar prudent i pacient amb les futures conclusions de l’auditoria, les quals va considerar “perfectament compatibles amb depurar eventuals responsabilitats”. El líder de l’executiu creu que s’ha d’anar al fons de l’assumpte perquè “a ningú se li escapa que aquí alguna cosa ha fallat. Després ja veurem si això ha estat per manca de recursos, manca de mitjans econòmics suficients que no han permès desenvolupar les aplicacions tecnològiques necessàries, o si fins i tot hi pot haver hagut alguna negligència o actitud dolosa”. Moments més tard, però, el cap de Govern va incidir que creia que “el problema rau en una situació segurament de manca de recursos suficients per fer una feina excel·lent en alguns àmbits per part de la CASS”.

Tot i això, el líder demòcrata també va voler trencar una llança a favor de la CASS, per tal de “preservar la confiança de la ciutadania en aquesta institució, que independentment d’aquest fet puntual té moltes altres competències atribuïdes i les exerceix amb rigor”.

CRÍTIQUES D’ACCIÓ

En un comunicat, Acció, la formació política afí a DA, considera que la decisió de condonar “necessitava una reflexió més profunda, atès el precedent que pot establir respecte al tractament d’altres deutes amb l’administració”. Cal recordar que la presidenta d’Acció és Judith Pallarés, l’antecessora de Trini Marín al ministeri d’Afers Socials.

tracking