COPA DEL MÓN

El repte ara és el Mundial

La feina feta el cap de setmana a Soldeu posiciona en bon lloc a Andorra per acollir un Campionat del Món

La sueca Anna Swenn Larsson, a l'inici de l'eslàlom que va guanyar.O. MOLAS / WC 2024

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra va posar el punt final a la Copa del Món d’esquí alpí de Soldeu amb l’eslàlom, després de refer-se, de nou, de condicions complicades i demostrar així la capacitat de reacció i d’organització de proves de primera línia de l’esquí alpí. I si la celebració d’aquesta cita del circuit mundial era l’últim gran test per acollir un Campionat del Món, la realitat és que l’examen es va superar amb nota, i que el país ha demostrat que mereix ser la seu d’un Mundial.

“Tornem a posar un granet de sorra més, i molt important en aquest cas, de cara a la candidatura del Mundial del 2029”, va destacar el cap de Govern, Xavier Espot al Diari. I hi va afegir que “el nostre element diferenciador i qualitatiu és poder demostrar que hi ha tot un país al darrere, perquè altres candidatures no poden acreditar aquesta implicació tan global i transversal com la nostra”. Per la seva banda, el director general de la Copa del Món de Soldeu i de la candidatura del Mundial, David Hidalgo, va manifestar que “tot el país s’ho mereix. L’esquí és l’esport nacional, però també la indústria nacional, i d’aquí la responsabilitat que tenim tots de millorar en tots els aspectes”. Per acabar, des de la FIS, el director de la Copa del Món femenina, Peter Gerdol, va lloar la feina de l’equip de pista, el servei de l’ski room i el team hospitality, a més de reconèixer tota la logística de l’esdeveniment, mentre que en relació amb la possibilitat d’acollir un Mundial, va afirmar que “evidentment que necessitareu certes millores, però partiu d’una molt bona situació”.

Aquestes votacions tenen molts vessants, no només esportius, i per això Andorra s’hi implicarà al màxim nivell, i és que el cap de Govern va explicar que avui mateix marxa a Madrid per reunir-se amb els ambaixadors acreditats dels països de la UE que tenen dret a vot. “Dono la cara per aconseguir el Mundial, però evidentment jo soc un més”, va explicar Espot, a més d’afegir que “al final aquí el que compta són els voluntaris, la FAE i les institucions públiques i privades”. Ser seu d’un mundial seria una gran empenta en l’àmbit turístic, i el ministre del ram, Jordi Torres, va declarar que “és una prova més que volem el Mundial, i amb demostracions així crec que ho podem aconseguir”.

SATISFETS AMB LES CURSES

Més enllà de la candidatura pel Mundial del 2029, la realitat és que l’organització va tornar a sobreposar-se a les males condicions. De fet, la vencedora de la jornada, Anna Swenn Larsson, va destacar “la gran feina per tenir la pista a punt”, a més d’expressar “el gran plaer que ha sigut esquiar a Andorra”.

Després d’una primera jornada amb algunes clapes a les graderies, ahir va haver-hi més gent a Soldeu, a més de viure un gran ambient, especialment durant la baixada de Carla Mijares. En total, segons l’organització, uns 7.000 espectadors van passar per la pista Avet al llarg del cap de setmana, a més de les 1.700 persones acreditades, i els 265 voluntaris.

COPA DEL MÓN D'AQUÍ A DOS ANYS

Independentment del que passi el juny amb la candidatura del Mundial, la Copa del Món hauria de tornar al país d’aquí a dos anys. El programa de competició seria el mateix que el d’enguany, un gegant i un eslàlom, però en aquest cas amb curses masculines. Si res no canvia, la data programada és la del 7 i 8 de març del 2026, just abans de les finals de la Copa del Món d’aquell any, que es faran a Crans-Montana, tot i que es tracta d’un calendari provisional que s’ha d’aprovar properament.

Franziska Gritsch baixa la pista Avet, amb la pancarta d'Andorra 2029 de fons.

tracking