Política

L'estudi d'impacte de l'acord d'associació es presentarà a finals de març

AE ha celebrat avui una reunió amb el gabinet GIDE

Reunió telemàtica amb GIDEAndorra Endavant

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari Andorra Endavant ha celebrat avui una reunió a Brussel·les amb el gabinet GIDE encarregat de l'estudi d'impacte que avalua l'acord d'associació amb la Unió Europea. A la reunió han participat,el director del gabinet del representant del Copríncep francès, Robert Mauri, i el secretari d'Estat, Landry Riba icap de les negociacions de l'acord d'associació amb la UE. Aquesta trobada que ha durat mésde dues hores, ha permès aclarir, segons confirma AE,alguns punts per tal que el gabinet GIDE pugui tancar l’estudi d’impacte.

La reunió ha permès un intercanvi entre l’equip negociador d’Andorra, el grup parlamentari Andorra Endavant i els 5 dels 7 membres del gabinet GIDE que estan treballant en l'estudi d'impacte. Les discussions s'han centrat en una sèrie de preguntes plantejades pel director de Gide, Benoit Le Bret sobre l’eliminació dels filtres actuals d’immigració pels ciutadans europeus, la conservació o no del model fiscal amb la represa del cabal, el sistema bancari i financer, l’homologació “el segell europeu”, l’accés o no a la liquiditat del Banc central europeu i a l’elegibilitat o no al Banc europeu d'inversions, el model econòmic de diversificació plantejat pel Govern i la possibilitat o no de participació als programes europeus.El cap negociador ha contestat a totes les preguntes de GIDE deixant clar cada punt tractat la qual cosa permetrà tancar l’estudi d’impacte UE neutral que es presentarà al conjunt de la classe política i al poble andorrà al final del mes de març a una sala de conferència de la capital.

De la mateixa manera, durant la reunió, s'ha parlat dels 8 protocols de l'acord que inclouen: el protocol horitzontal, de competència aplicable a les empreses, l'avaluació de conformitat amb els països tercers, els serveis financers, l'estatus d'associació parlamentària, les estadístiques, els procediments d'arbitratge, així com el dels acords existents. A més d’aquests 8 protocols, el Govern i la UE preveuen redactar un protocol addicional cap al 2027-2028 sobre la cooperació i la participació en programes europeus és a dir posteriorment a l’eventual adopció de l’Acord si el poble andorrà vota sí a l’acord via referèndum.

tracking