ELS GALS ESTAN INTEGRATS

L'organització que defensa el francès a Andorra nega els clams de Le Pen

Jean-Michel Armengol afirma que el debat que planteja “és fals” i que és normal que el Govern defensi l’idioma oficial

Jean-Michel Armengol a l'Élysée.J.M.A

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Aliança Andorrano-Francesa, una organització que defensa la llengua gal·la al Principat, no creu que el discurs de Marine Le Pen sigui coherent amb la realitat del francès al país. Ho va explicar el president de l’associació, Jean-Michel Armengol, que va opinar que “el fet que el Govern faci esforços per promoure la llengua oficial –el català– no vol dir que es vagi en contra del francès”. Aquestes paraules van en contra del que va dir Le Pen, que va apuntar que la llei del català podria tenir efectes nocius en els francesos que vulguin obtenir el permís de residència o aquells que vulguin renovar-lo.

Armengol va apuntar que el que va plantejar la diputada francesa “és un debat fals”, ja que a tots els països del món s’impulsen lleis per defensar i promoure la llengua de cada territori. A més, va afegir que la queixa de Le Pen podria venir donada pel seu “tarannà populista”, però que la percepció des d’Andorra és la contrària a la de la política i que els residents francesos creuen que “no reforçar el català no seria normal”, ja que permetria a tothom poder venir al país sense parlar-ne la llengua.

El principal perill de la comunitat francesa és demogràfic. Armengol va explicar que la situació del francès va molt lligada a les dades estadístiques de població i, segons les últimes informacions, actualment la població francesa representa menys d’un 10% del total de residents del país, un nombre que al president de l’aliança li agradaria que augmentés. “La llengua pertany a qui la parla, i si no hi ha locutors, la llengua no existeix”, va apuntar Armengol, que va remarcar que l’executiu francès fa un esforç important per mantenir la llengua al Principat, pel fet que una tercera part dels estudiants estan en el sistema francès.

Tot i el baix nombre de francesos es pot continuar fomentant el francès i impulsant-lo al país. Aquesta és la funció principal de l’Aliança Andorrano-Francesa, que va néixer sense ànim de lucre fa més de 20 anys de la mà d’un col·lectiu de persones inquietes per la situació del francès a Andorra i amb interès per promoure la cultura gal·la. L’Aliança està present a totes les grans ciutats del món i facilita l’accés a classes de francès i també promou diferents activitats. Per exemple, al Principat es projecten pel·lícules en francès al cinema de l’Illa Carlemany i s’organitzen diverses activitats per a tots els socis de l’entitat, així com una reunió anual entre tots els membres.

La població francesa a Andorra està contenta i sovint venen al país per buscar les comoditats que hi ha, com la seguretat i el nivell educatiu, que el president de l’Aliança va titllar de “molt bo”. “Tant els nouvinguts com els que porten més anys estan contents”, va apuntar Armengol. A més, va expressar que hi ha interès per part dels francesos a aprendre català i que, quan encara no el dominen, “els andorrans són flexibles i si veuen una persona que només parla francès, intenten sempre parlar-li en el seu idioma”.

LA IMPORTÀNCIA DELS MITJANS

L’idioma dels mitjans pot promoure la diversitat lingüística. Així ho va apuntar Armengol, que va fer referència a la nova freqüència en francès que es va aprovar al Consell General i que era una cosa que demanaven des de feia molt de temps. D’igual manera, Armengol va considerar molt important que els periodistes dominin el francès per a quan vingui una figura del país veí, poder parlar amb ella en la seva llengua, fet que sovint no s’aconsegueix i es recorre a l’anglès, va lamentar Armengol.

tracking