MOBILITAT I TRANSPORTS
Una empresa andorrana té a l'aeroport el segon terminal més important de Catalunya
Les instal·lacions estan destinades a clients corporatius de luxe que volen desplaçar-se al Principat o La Seu
Les inversions que han dut a terme Aeroports de Catalunya i el Govern durant els nou anys de funcionament de l'aeroport d'Andorra-LaSeu com aeròdrom comercial han generat inversions privades d'empreses que han optat per instal·lar-se a l'Alt Urgell. La més important, la d'AndorraAviationGroup, que a principis d'any va estrenar l'hangar més gran d'aquest aeroport. Aeroports de Catalunya va autoritzar a la companyia, capital 100% andorrà a posar en funcionament unFBO(FixedBasedOperator), que va permetre als passatgers entrar directament a l'hangar per completar la facturació i els controls de seguretat. Es tracta del segonFBOque hi ha a Catalunya (el primer està a l'aeroport de Barcelona-Josep Tarradellas el Prat).
Les instal·lacions estan destinades a clients corporatius de luxe, com directius, esportistes o artistes que volen desplaçar-se per raons professionals o privades des d'Andorra iLaSeu a altres destinacions dins d'Europa, segons l'empresa. Els clients contractaran a les empreses de vols a 'charter' privats per volar des deLaSeu a la resta d'Europa i a les destinacions més habituals del sud d'Europa, com les Balears, Madrid, Màlaga o Milà. Aquestes paraules de l'empresa, AndorraAviationGroupgaranteix un viatge fluid, sofisticat i personalitzat per tots els viatgers, establerts així com un nou estàndard per l'aviació comercial de Catalunya. L'objectiu és arribar als 200 vols de corporació privada a l'any "en un termini de tres anys". Actualment, donen feina a tres persones, veïnes de la comarca de l'Alt Urgell i asseguren que quan es consolidin i creixin en nombre d'operacions, "la nostra ambició serà primer donar feina a les persones de la zona". Les instal·lacions són immillorables, amb totes les comoditats que l'usuari pugui imaginar, entre ellesvàrieszones de descans. AndorraAviationGroupvol potenciar també l'espai com a lloc de feina. D'aquesta manera, ofereix uncoworkiun còmodasala de reunions, amb visites a tota la plataforma de l'aeroport. La tripulació disposa també de la possibilitat de dormir a l'hangar d'una de les dues habitacions habilitades amb totes les comoditats per aquesta fi.
A part de l'AndorraAviationGroup, l'aeroportalturgellenccompta amb 9 empreses. La que dona treball a més persones actualment és la deHelitranPyrinees, instal·lada aLaSeu des de l'any 2006, convertint-se així en una de les primeres que va aportar per aquest aeroport com a base d'operacionsd'ençà queva reobrir les instal·lacions. Està especialitzada en feines de manteniment icontricióde línieselèctriquesi trasllat de materials i des del 2021 s'encarrega també de pilotar les feines de rescat dels Bombers de la Generalitat. La mitjana d'operacions anuals del grup de rescatessitua entorn de les 450.Helitranscomptaactualmentamb una plantilla d'entre 45 i 50 persones. Una de les últimes empreses en arribar va ser la xilenaAirLama, dedicada també als treballs aeris. Les 10 empreses instal·lades generen 10 llocs de feina directa. Nomésel 2022, les empreses privadesinstal·ladesaLaSeu van efectuar 2.690 operacions, de les quals 1.700 van ser amb helicòpters.
3hangarsdisponibles
La superfície de l'aeroport comptaamb13hangarsconstruïts, un d'ells, el de gransdimensionsde l'AndorraAviationGroup, a una parcel·la de 1.400 metres quadrats. Estan adjudicats i pendents de construir uns altres 3 i queden disponibles tres parcel·les de 500 metres quadrats. El 2010noméshi haviaun 'hangar' aixecat.