COSSOS ESPECIALS
L'amenaça de vaga plana entre els bombers per la revisió de la graella salarial
La revisió salarial no es farà efectiva fins al 2025 i sindicats i plantilla n’avaluaran la resposta
Les converses dels tres sindicats de bombers amb el ministeri d’Interior no han tingut el resultat esperat i ara els representants dels treballadors convocaran de nou la plantilla per decidir si impulsen noves mesures de força. Els bombers van arrencar l’any negant-se a fer hores extra com a mesura de pressió per la falta de resposta a les seves demandes després que la majoria de la plantilla ho aprovés en una reunió. Van fer marxa enrere amb el compromís del ministeri de cercar una solució, però el que els va comunicar la titular de la cartera d’Interior és que la revisió de la graella salarial serà efectiva a principi del 2025 perquè no s’ha previst en els comptes d’aquest exercici. Aquest any s’efectuarà tota la feina prèvia d’avaluació de llocs de treball i retribucions. “No es planteja res i es planteja tot”, van indicar fonts sindicals respecte al que es podria decidir a la reunió interna que tenen prevista la setmana que ve. I allò més dràstic és una vaga.
El ministeri d’Interior va exposar als tres sindicats de bombers que necessita un estudi detallat per poder actualitzar els salaris i concretar una graella que permeti la carrera professional. L’estudi ha de precisar el cost de la reforma, tot i que des del sindicat es recorda que fa més d’una dècada ja es va fixar en 35 milions d’euros anuals. Fonts sindicals van recordar que hi ha una diferència important entre els diferents esglaons de l’escala professional i que s’ha de donar l’opció als funcionaris de poder millorar cada cinc anys si s’han complert una sèrie de requisits, com formació. Ara mateix, els funcionaris que comencen ho fan des de la banda baixa, i els sindicats es queixen que des de la retirada de la GAdA fa 20 anys que estan al mateix nivell, sense carrera professional i un perjudici per als que es jubilen.
Els sindicats van recordar a la ministra que hi ha un mandat del Consell General al Govern perquè en el termini màxim de 12 mesos harmonitzi els imports dels complements dels cossos especials. “Porten 12 mesos de retard”, van recordar les fonts, que admeten que hi ha un sentiment generalitzat en el si de la plantilla respecte que “ens tenen oblidats” i que “molta gent ja no es creu el que ens diuen des del Govern. A partir d’aquí caldrà veure què passa”. La negativa de fer hores extra també volia fer palès la mancança d’efectius que obliga a recórrer a aquesta fórmula per cobrir els buits de personal. En la trobada amb Molné els representants sindicals també van traslladar-li aquesta falta de recursos, humans però també materials. “La ministra és coneixedora de la situació”, van apuntar, però el que els va transmetre és que aquest 2024 està lligada al que marca el pressupost.
Qüestionat sobre la problemàtica, el ministre portaveu, Guillem Casal, va insistir en la roda de premsa posterior al consell de ministres que “la nostra voluntat és implementar la revisió dels llocs de treball” perquè sigui efectiva “els propers mesos o a principi del 2025 i el conjunt dels treballadors vegin revaloritzats els seus llocs de treball si així ho determina la revisió”. Casal va recordar que els diferents ministeris concernits duen a terme reunions amb els representants dels cossos especials periòdicament i que en un parell de setmanes s’ha de celebrar una trobada.