LA PROPOSTA D'ASSOCIACIÓ AMB EUROPA

El Govern lliurarà una guia però descarta ara donar l'acord íntegre

En la reunió del pacte d’Estat s’acorda fer un calendari per anar informant les associacions i la ciutadania

La reunió de pacte d'Estat celebrada ahir.SFG

Creat:

Actualitzat:

La reunió d’urgència d’ahir a la tarda dels membres del pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la UE va concloure traçant el recorregut que tindrà l’agenda de comunicació per tal d’apropar als agents socials i a la població els detalls de l’acord amb la UE. En la reunió, que era la dotzena del grup de treball, es va concloure la “necessitat” de publicar el text de forma íntegra, però acompanyat d’una guia associada que en permeti la lectura, així com de “l’elaboració de documents accessibles per a la ciutadania”, segons va informar el Govern en un comunicat.

Però en primera instància, el calendari més immediat d’actuacions inclourà inicialment lectures comentades amb els consellers generals i les institucions i amb els mitjans de comunicació i una reunió de poble que permetrà explicar el detall de l’acord, sense acabar-lo d’entregar íntegrament a la població, tal com volia una part dels membres del pacte. En el comunicat, el Govern va manifestar que el desenvolupament de l’estratègia comunicativa va ser “consensuat”, però segons fonts de participants en la trobada el consens no és total, atès que una part dels assistents són partidaris de fer públic el text íntegre ja, sense cap demora.

El Govern va recordar que el passat 12 de desembre Andorra i San Marino van tancar l’acord polític d’associació a la Unió Europea i que es van proposar disposar d’un primer text ja revisat a finals de març. A partir de llavors, en els mesos posteriors quedarien enllestides les 23 traduccions necessàries, incloent-hi la versió en català, per signar el text. El procés de ratificació de la UE, que està pendent de les eleccions europees del juny, fa preveure que no sigui possible fins al segon semestre de l’any, i precedirà el referèndum, que el Govern calcula que es faci a principis del 2025.

Segons fonts de la reunió, Jaume Bartumeu va discrepar que hi hagi un compromís amb San Marino per mantenir el “secretisme”. També Oliver Alís, portaveu d’Unió Laurediana, o Judith Pallarés, d’Acció, es van posicionar a favor d’aplicar la màxima transparència i donar tot tipus d’explicacions a la ciutadania.

Alis, per exemple, va explicar ahir que és partidari de facilitar l’accés al text íntegre “explicant de manera molt clara que alguna part pot patir modificacions i que falten uns annexos, però crec sincerament que aquest secretisme el que fa és consolidar més aquest ambient negatiu sobre l’acord, que sembla que s’està consolidant en una part de la població”. El representant d’UL va afegir que el millor es facilitar l’accés al text íntegre i després “cadascú es posicionarà a favor o en contra”.

El secretari d’Estat per a Afers Europeus, Landry Riba, va mantenir les reticències a donar publicitat a l’acord. Alís va ser molt clar: “Aquesta posició és contraproduent perquè sembla que estiguin amagant informació i fins i tot els membres del pacte no podem passar-la a les nostres executives”. Per Alís s’ha de ser molt transparent per evitar “que s’escampi una posició negativa per falta d’informació”.

Bartumeu, i en part Pallarés, van defensar amb fermesa que s’ha de fer el pas ara i no esperar més temps per fer arribar a la ciutadania el document. A la reunió es va parlar de l’11 d’abril com la data per a una reunió pública, però no es va tancar definitivament. Tampoc en la presentació al Consell General està previst entregar l’acord.

També es va posar sobre la taula la participació de Riba en la reunió amb els tècnics de Gide, contractats per Andorra Endavant, i Bartumeu i Pallarés van considerar que la calendarització l’estava marcant Andorra Endavant, un partit clarament contrari a l’acord.

La reunió del pacte, per tant, va suposar un avenç que no deixa satisfet ningú. Almenys de moment. Avui està previst que el Govern entregui el calendari definitiu i les posicions poden variar, i segur que l’acord arribarà a mans d’entitats i ciutadania abans del que inicialment s’havia previst.

tracking