PROTESTES A FRANÇA

Els agricultors mantenen el pols i ho tornaran a provar

Els agricultors francesos es reuniran a principis de setmana per decidir si tallaran la carretera d’accés a Andorra

Un grup de pagesos al coll de Pimorent.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Els agricultors francesos no van aconseguir tallar ahir la carretera, però tenen la intenció de tornar-ho a intentar la setmana que ve. Els pagesos van explicar en aquest rotatiu que el més probable és que dilluns i dimarts no es mobilitzin perquè mantindran reunions entre ells per decidir si provoquen el tancament de la cruïlla de LaCroisademés endavant. Encara no hi ha res confirmat, però la voluntat és fer alguna cosa per continuar reclamant al govern que els pagui els ajuts per la sequera a la Cerdanya francesa.

Això després de l’intent fallit que havien de protagonitzar durant tot el cap de setmana per tal de bloquejar l’accés al Pas de la Casa entre l’encreuament de l’RN-20 i l’RN-320. Els treballadors del sector primari havien d’entorpir la circulació a partir de les 10 del matí d’ahir i, de fet, van demanar permís per fer-ho durant tot el cap de setmana, però la gendarmeria els va barrar el pas mentre es dirigien cap a La Croisade. Els tractors es desplaçaven per l’RN-320 des de la Tor de Querol, però en arribar al coll de Pimorent no van poder continuar la marxa. La policia els van col·locar les tanques que serveixen per tallar la calçada en cas de nevades i un parell de furgons policials també els van impedir el pas. La prefectura dels Pirineus Orientals els va prohibir el bloqueig i per això el cos de seguretat es va desplaçar fins a aquest punt. Per aquest motiu durant tot el matí tractors i agricultors no van poder tallar la carretera, com ja van fer durant cap de setmana del 26 al 28 de gener. “No sabíem que hi hauria la gendarmeria”, va assegurar Christian Tallant, portaveu dels pagesos de la Cerdanya francesa. “Hem parlat amb ells i ens han dit que no podíem passar, que el govern francès no volia que passéssim”, va afegir Tallant. Davant d’això, van obeir els agents i es van quedar al coll, van encendre una foguera i van procedir a esmorzar. Abans de l’hora de dinar, cap a tres quarts d’una, van marxar de la zona. Durant la breu estada a Pimorent, Tallant va afirmar que “d’aquí a tres dies tornarem a fer una altra demanda i dilluns, dimarts i dimecres serem 400 pagesos, fins que el govern entengui que els pagesos de la Cerdanya francesa ens estem morint”. Segons va explicar el representant, volen convèncer els companys de la regió d’Arieja perquè s’uneixin a la causa, però ahir el vespre Tallant va canviar de parer i va comentar que es reuniran a principis de la setmana vinent per prendre una decisió.

En saber la notícia, els comerciants del Pas de la Casa van respirar alleujats. Aquest és un cap de setmana atractiu pel volum de turistes que es preveu. “Molt positivament, perquè deien que seria un tancament indefinit i aquesta potser és una de les setmanes més fortes que tenim a l’hivern, tancar-ho seria un greuge molt important”, va valorar Òscar Ramon, president de l’Associació de Comerciants del Pas de la Casa. “Els francesos tenen 15 dies festius, depenent de la regió, i ara s’ajunten dues regions que són molt a prop i teòricament haurem de treballar molt”, va precisar Ramon. En la mateixa línia es van mostrar altres comerciants. “Estem molt contents, perquè si no ens perjudica molt”, va afirmar Letisia Alves, encarregada d’una de les botigues de Gala Perfumeries. En el seu cas, els últims talls li van fer caure les vendes “un 80%”, va dir Alves.

ESPOT INSISTIRÀ A FRANÇA EN CAS DE TALLS LA SETMANA VINENT

La possibilitat de nous talls dels agricultors gals al Pas de la Casa la setmana vinent torna a sacsejar la frontera amb França. El cap de Govern, Xavier Espot, va manifestar en unes declaracions a la premsa que “si els agricultors hi tornen a insistir, nosaltres hi insistirem encara més, ja que no tenim per què ser les víctimes col·laterals d’un afer que no ens concerneix”. El líder demòcrata va expressar que és una situació que només està a l’abast de les autoritats franceses i es va voler desmarcar del rerefons de les protestes de la pagesia que està havent-hi arreu del continent apuntant que “és una qüestió que afecta França i en tot cas els països membres de la Unió Europea que formen part de la política agrícola comuna, però no és el cas d’Andorra”. Així mateix, Espot va voler mostrar la seva “fermesa” a les autoritats franceses davant l’intent fallit de manifestacions de vehicles i tractors d’ahir del país veí en el límit amb el Principat. “Andorra no pot ser víctima ni ostatge de situacions alienes”, va dir, sense amagar el seu alleujament i satisfacció perquè la prefectura dels Pirineus Orientals prohibís els talls a primera hora del matí. El cap de Govern va indicar que han estat treballant “de valent” els últims dies i hores per demanar als prefectes corresponents que prenguin les mesures necessàries per evitar nous talls. El cap de l’executiu també va tenir temps per agrair “la sensibilitat i l’atenció” que les autoritats franceses han prestat aquestes darreres setmanes cap al Principat “en circumstàncies que segurament no són gens fàcils de gestionar”.

tracking