INTERVENCIÓ DE BPA
El Govern podrà ser actor civil en un cas relacionat amb BPA
La Batllia instrueix un cas per delictes de blanqueig i contra el prestigi de les institucions
El Govern podrà ser autor civil en una nova causa relacionada amb la intervenció de BPA. Així ho ha decidit la sala penal del Superior després d’estimar el recurs d’apel·lació de l’executiu a una disposició de la Batllia de l’agost de l’any passat. S’hi havia decidit cessar la legitimació activa que havia estat concedida al Govern per ser part en les diligències prèvies per uns presumptes delictes majors d’associació il·lícita i de blanqueig de diners o valors i menor contra el prestigi de les institucions.
La representació lletrada del Govern va interposar un incident de nul·litat contra aquest dictamen, i la batlle va decretar que la resolució dictada a l’agost era ajustada a Dret. L’executiu va presentar seguidament un recurs d’apel·lació contra l’esmentat aute de la batlle. Al recurs, el Govern argumentava que “es deu a una obligació de defensa del prestigi de les institucions andorranes i havent-se obert les presents actuacions, entre altres, per un delicte menor contra el prestigi de les institucions, sembla evident que l’executiu té dret a personar-se en la present causa, i li pertany a aquest la decisió de constituir-se en el seu dia en acusació particular, si fos el cas, o bé desistir de l’acció si fos l’escaient”.
La Fiscalia no es va oposar al recurs i va afegir que hi ha indicis que la conducta investigada afecta altres institucions de l’Estat, ja que les notes analitzades que esmenten cognoms coneguts del Principat en la seva qualitat de responsables polítics del país com a membres del Govern, i que afecten, per tant, els fets objecte d’investigació de manera preliminar i indiciària, a l’esfera del poder executiu que articula el Govern.
A la causa hi estan involucrats els germans Higini i Ramon Cierco, exmàxims accionistes de BPA. La seva defensa es va oposar a l’escrit en considerar que el present recurs no té la mateixa dimensió internacional que el famós dossier BPA. Sostenia també que el Govern “té una posició discriminatòria per defensar els seus interessos, atès que en altres casos no es va personar com a actor civil, malgrat que en ambdós casos es tracta del prestigi de les institucions”.
El Superior dona la raó al Govern en considerar que “sense perjudici de l’eventual constatació ulterior d’una prescripció o d’un altre tipus d’interrupció d’acció penal, la personació de l’executiu en tant que actor civil, en el marc de la present causa, pot ser justificada sobre la base d’una eventual possibilitat rescabalatòria, atesa la particular naturalesa de les infraccions investigades”.