cultura

El cinema recupera el nombre d'espectadors d'abans de la covid

El 2023 va ser l’any amb més assistència des de la covid-19, amb uns 175.000 espectadors

Espectadors en una sala del cinema.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

El setè art en el país es va recuperant de la crisi de la covid-19. De fet, el 2023 va ser el millor any perl cinema del centre comercial Illa Carlemany des de l’esclat de la pandèmia. Després del 2020, època en què l’espai va haver de tancar pel confinament i més tard es van haver d’aplicar mesures molt restrictives per tal d’evitar possibles contagis, les xifres han anat augmentant cada any. El 2021, uns 102.000 espectadors van acudir a l’espai cinematogràfic, el 2022 van pujar fins als 135.000 i l’any passat van ser vora uns 175.000 espectadors els que van anar a veure algun film.

“Realment la indústria està, de mica en mica, recuperant-se i això és sempre una bona notícia”, va afirmar Robert Ruescas, director del cinema Illa Carlemany. El dirigent de l’espai explica que el balanç del 2023 “ha estat positiu”, ja que hi ha un “creixement que es va veient any rere any”, va comentar Ruescas. De totes maneres, encara no s’arriba a les xifres de prepandèmia, com les del 2019, en què el nombre d’espectadors va ser superior a les d’aquest darrer any arribant als gairebé 200.000.

La pel·lícula Barbie va ser la més vista al Principat de totes les produccions que es van projectar, seguida de Super Mario: La pel·lícula o Oppenheimer, aquesta última en versió original. Aquests increments exponencials, especialment entre el 2022 i el 2023, des del recinte cinèfil ho atribueixen a la quantitat de superproduccions que es van programar el 2023, com les de temàtica de superherois. “El cinema s’ha convertit en un reclam en què les grans pel·lícules s’han de veure al cinema”, va analitzar el dirigent.

El virus del 2020 va portar molts maldecaps al personal que gestiona les sis sales del centre comercial. “Vèiem que les distribuïdores renunciaven a estrenar pel·lícules”, va asseverar el responsable. A més, quan van poder reobrir, no hi havia prou mercat i es van haver d’emetre alguns clàssics, fins i tot dels anys 80 o 90.

Malgrat això, la recuperació d’aquests últims anys ha permès reiniciar les sessions matinals dels caps de setmana, una activitat que ja s’havia realitzat ara fa vuit anys, però que a causa del coronavirus van caure de la cartellera. El passat cap de setmana es van poder reprendre amb la projecció de cinc peces cinematogràfiques. “Va ser positiu i tenim expectatives que pugui créixer més al llarg d’aquest any”, va precisar el director, qui va afegir que abans de la pandèmia les funcions “ens funcionaven molt bé”.

tracking