memòria de protecció civil

L'any passat es van fer catorze manifestacions

Es van organitzar dispositius de seguretat també per a 55 cites esportives o de lleure

Manifestació per l'habitatge digne el desembre passat.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Coordinar els dispositius preventius de seguretat en cas d’esdeveniments que concentrin un elevat nombre de persones és una de les tasques encomanades al departament de Protecció Civil, que durant el 2023 va participar en 55, 44 d’esportius i 11 de relacionats amb concerts o festes. La memòria del departament en cita tres de més multitudinaris: el festival SnowRow (7.000 persones), l’Spartan Race (5.000) i el Mundial de BTT (60.000). La Llei de Seguretat Ciutadana també implica un seguiment de les manifestacions convocades i aquest 2023 en van ser catorze, de magnitud diversa. Les més multitudinàries, les de reivindicació de l’habitatge digne.

Els dispositius preventius sobre el terreny, així com la sensibilització i difusió de consells a través de canals com les xarxes socials són un dels eixos d’actuació de Protecció Civil, que els últims anys també ha dissenyat amb la contribució de les diferents administracions, una xarxa d’albergs provisionals. És un altre tipus de prevenció: disposar dels espais necessaris per acollir persones que quedin en situació de vulnerabilitat per qualsevol mena d’emergència. L’any passat es va tancar el mapa amb la incorporació del pavelló Joan Alay de la capital, que se suma a instal·lacions a Ordino, Sant Julià, Canillo i el Pas de la Casa i que suposaran mig miler de llits.

Quant a les intervencions, se’n van fer 18 durant l’any passat, la majoria (8) per a fenòmens meteorològics. La memòria cita les inundacions a Sant Julià per desbordament de torrents al juny, l’alerta per temperatures elevades a l’agost i, fora de les emergències climàtiques, la caiguda dels telèfons que va afectar les comunicacions de la ciutadania amb els diferents cossos d’emergència i que va ser determinant per establir un protocol específic.

Els plans d’actuació per ordenar els procediments en cas d’emergència se segueixen completant i ja estan en vigor els de fenòmens meteorològics violents i el de sismes. A banda de completar els protocols, també s’ha d’acabar el desplegament reglamentari de la legislació sobre Protecció Civil amb normatives com la del cos de voluntaris. I un dels grans projectes pendents és la de l’activació del 112 i un centre nacional de gestió d’emergències. El que diu la memòria al respecte és que l’any passat es van iniciar els treballs per a l’elaboració del plec de bases per contractar durant el 2024 l’enginyeria que doni suport per dissenyar el model de gestió i explotació, així com els requisits tècnics de la infraestructura.

tracking