ESTUDI

La pandèmia va provocar problemes de socialització en els nadons

Alguns nadons només s’havien relacionat amb els progenitors i els costava interactuar amb altres infants i adults

Un infant en una escola bressol.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’estudi Del 2020 al 2023: tancant el cercle de la pandèmia de la covid-19 a Andorra, elaborat per Marta Alberch, fundadora i directora d’Andtropia, posa en relleu que els nadons van patir problemes de socialització a causa del confinament. A l’informe s’explica que durant els mesos més durs de la pandèmia, amb classes no presencials i escoles bressol tancades, van començar a sorgir veus d’experts en temes educatius que es qüestionaven les conseqüències que les restriccions que s’estaven aplicant podrien tenir en el procés d’aprenentatge dels més petits, i no només pel que fa a salut mental. Tot i que encara consideren que és massa aviat per veure’n els efectes a llarg termini, sí que a curt termini alguns estudis van posar de manifest que, en la tornada a la normalitat, es van detectar certs problemes de socialització (alguns bebès només s’havien relacionat amb els seus progenitors i familiars més propers i els costava interactuar amb els altres infants i adults de l’escola bressol, per exemple), mostres de retard a començar a gatejar o caminar (probablement per una manca d’activitat física fora de les llars) o també de dificultats en la comunicació i en reconèixer les expressions facials (perquè van haver de conviure amb els adults portant mascareta durant molts mesos). Els mateixos experts consideraven que, amb recursos i esforç, la majoria d’aquests efectes podrien ser revertits a curt termini.

Al mateix informe també es parla de les repercusions de la pandèmia de coronavirus en la salut mental de la població. Si bé a escala global semblaria que les xifres sobre salut mental han anat baixant el 2022 en comparació amb els anys anteriors, hi ha col·lectius com els infants i joves, en què la tendència continua a l’alça. El nombre total de visites a Salut Mental el 2022 s’han incrementat un 48,5% respecte al 2021 i és una mostra més de l’augment de la problemàtica de la salut mental entre els més joves. L’increment més important en el nombre de visites a Salut Mental s’ha donat en les noies d’11 a 17 anys amb 2.251 visites que representa un increment del 80,8%.

D’altra banda, i relacionat amb la salut en general, la taxa de sobrepès i obesitat l’any 2020, sense classes presencials i amb una baixada de les activitats col·lectives a causa de les restriccions, es va veure incrementada, però amb la relaxació de les mesures, les taxes van millorar fins a situar-se en nivells inferiors que abans de la pandèmia.

Respecte al consum d’alcohol i el seu increment durant i després del confinament era un tema que diferents organismes internacionals havien apuntat i alguns estudis afirmàvem que s’havia pogut incrementar en alguns països fins a un 36% malgrat el tancament de bars i restaurants i havent crescut la venda en línia. Amb poques dades pel que fa a Andorra, sí que podem afirmar que, segons l’enquesta de pressupostos familiars del 2021 (no s’ha publicat encara la del 2022), la despesa total mitjana familiar en el grup de begudes alcohòliques, tabac i narcòtics havia augmentat del 2020 al 2021 passant de 385 a 430 euros, el que representaria un increment del 11,7%.

ACTIVITAT A L’HOSPITAL

Quant a l’activitat assistencial, quirúrgica i mèdica de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, aquesta ha retornat a nivells prepandèmics sense observar cap canvi prou significatiu. D’altra banda, les xifres sobre els parts a l’hospital mostren que possiblement moltes dones embarassades decideixen donar a llum fora d’Andorra i el 2020 pel confinament i les restriccions de mobilitat no es podien desplaçar.

LA XIFRA D'ALUMNES ES MANTÉ SOBRE ELS 11.000

L’estudi recorda que, fins a l’inici del curs 2022-2023, no es van aixecar totalment les restriccions que es van haver d’aplicar els anys anteriors i que el nombre total d’alumnes a l’educació obligatòria i formació professional s’ha mantingut al voltant dels 11.000 aquests darrers cursos. Els alumnes de maternal són els que més baixen. En canvi, la formació professional va creixent de manera sostinguda des del 2019-2020. Han augmentat notablement els alumnes d’ensenyament superior.

tracking