MANUEL ALONSO

“No som res sense els nostres mestres”

El compositor, arranjador i productor musical Manuel Alonso.Antonio Miralles

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Manuel Alonso és compositor, arranjador i productor musical especialitzat en flamenc. L’any 2005 va arribar a Barcelona per formar-se professionalment en guitarra flamenca i, després de fer un viatge per Europa, va quedar-se a Andorra. És el fundador del Centre Artístic Musical La Grandàlia i dirigeix l’Andorra Guitar Fest, que dona el tret de sortida a la seva sisena edició avui des del Teatre Comunal.

Per què el flamenc?

Perquè considero que l’estil a l’hora d’interpretar la guitarra flamenca és el més expressiu i el que més transmet amb diferència.

Què us va motivar a estudiar guitarra flamenca?

Em va empoderar a fer-ho la primera vegada que vaig escoltar la pista 1 del disc Mediterranean Sundance de Paco de Lucía, Al Di Meola i John McLaughlin.

Quines lliçons s’endú dels seus mestres?

La resiliència a l’hora de fer camí amb la guitarra flamenca. A nosaltres ens ha tocat picar pedra, però a ells encara més, perquè abans no existia l’accés que tenim ara a tutorials amb les noves tecnologies. I, fins i tot, avui dia encara costa trobar transcripcions ben fetes de flamenc. No som res sense els nostres mestres i jo en tinc molts que m’han acompanyat des de la infància a la formació professional.

Hi ha cultura del flamenc al país?

No, però sí una gran afició al flamenc. Hi ha molta gent del sud que resideix al país i quan hem organitzat esdeveniments de flamenc la gent hi respon positivament. Aquest estil musical no és propi d’una regió, sinó que és internacional.

És el propietari de la botiga Andorra Luthier Instruments.

Sí. Des d’allí treballem amb quatre productores lutiers. Al món de la música, lutier és la persona que es dedica a arreglar els instruments, però en el nostre cas fa referència a les productores. La principal amb la qual treballem és Armin Hanika d’Alemanya, és de les més importants del centre d’Europa i pretenen obrir-se al mercat espanyol i francès a través d’Andorra. També treballem amb productors mexicans i amb alguns constructors espanyols i catalans que ens fan les guitarres artesanes i al gust del comprador.

Què tenen les vostres guitarres per ser d’alta gamma?

Precisió, qualitat, estètica i perfecció. Són guitarres de concerts, per a professionals i col·leccionistes.

Amb quina experiència es queda de la seva trajectòria professional fins ara?

Haver tocat amb el meu gran referent, Al Di Meola, l’any passat.

S’ha sentit acompanyat al país a l’hora de donar un espai al gènere flamenc?

Estic molt agraït al país. És un territori amb molt de potencial i m’ha obert les portes a moltes experiències. M’ha permès viatjar a més de trenta països d’Europa, el sud-est asiàtic, l’Argentina, entre altres. Agraeixo el suport des del ministeri de Cultura per la promoció exterior que m’ha atorgat i poder representar el país a festivals internacionals com l’Eurojazz a Mèxic, el Festival Internacional de Música de Cancun o la Temporada de Música d’Estiu de Singapur.

Avui doneu el tret de sortida a la sisena edició de l’Andorra Guitar Fest.

Sí. El meu objectiu és que arribi a consolidar-se i sigui un referent de la guitarra flamenca a la regió. Apostem per una programació amb guitarristes professionals i és el que volem oferir. Ha sigut complicat sensibilitzar-lo amb la gent, perquè no estan familiaritzats amb l’estil de música, però a poc a poc anem fent camí.

tracking