Reportatge

Vint anys del petit campus

L'edifici principal de la universitat demà farà 20 anys que va ser inaugurat pel llavors cap de Govern, que es va referir a la modèstia de l’UdA.

Inauguració de l'edifici principal de l'UdA, el 20 de febrer del 2004.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El setembre de l’any 1988, tretze estudiants van començar el primer curs de la diplomatura d’Infermeria a l’Escola Universitària d’Infermeria situada a Andorra la Vella. Al mateix temps, s’impartia la primera classe del diploma professional avançat en Informàtica de gestió a l’Escola d’Informàtica de Sant Julià de Lòria, amb 12 estudiants. Era l’embrió de l’actual Universitat d’Andorra, que demà celebra els 20 anys de la inauguració del campus, de la seva seu a Sant Julià. Ho recorda el ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, que ara treballa des d’una perspectiva. L’inici queda ja una mica lluny i el repte ara “és l’ampliació a l’antiga fàbrica Reig”, un signe de la bona salut de l’UdA, que ha anat progressant i incorporant noves titulacions.

L’edifici principal de la universitat a Sant Julià de Lòria va ser inaugurat pel cap de Govern del moment, Marc Forné, el 20 de febrer del 2004. Va ser un dia marcat per la modèstia. Forné va limitar-ne el creixement “perquè sigui assumible per a un país com Andorra”, i va descartar l’opció de captar gent de fora. Dues dècades després, la visió és molt diferent. Baró va recordar que, respectant l’autonomia del degà i dels responsables de la universitat, “aquests han fet una aposta clara per ser un centre en què predomini la presencialitat dels alumnes i també posicionar-la per atreure estudiants de fora”.

L’UdA s’ha fet gran. Baró remarca l’“expansió” cap a la fàbrica Reig i la construcció d’una “residència per a estudiants” com els dos objectius més propers. De moment, aquest any s’ha pressupostat el projecte de reforma per a l’ampliació, i remarca que des del ministeri es donarà suport a les decisions pròpies de l’UdA pel que fa a les noves titulacions.

El primer rector, Daniel Bastida, va remarcar que l’oferta s’adaptava a les necessitats del país i amb carreres de primer curs que els estudiants podrien seguir després a l’estranger. Ara tot és molt més ambiciós. L’UdA va ser la llavor que ha fet de Sant Julià la parròquia universitària on han aterrat altres universitats, encara que amb una aposta virtual. És per això que la universitat andorrana es vol posicionar com el centre de referència d’estudis presencials, i el ministeri espera que altres universitats arribin a la parròquia laurediana també amb un ensenyament a les aules. Baró es va mostrar partidari de fer una aposta clara per la recerca i la innovació, si bé són els responsables de la universitat els que decidiran les noves ofertes. El ministre va remarcar que serà bo treballar conjuntament amb el comú per fer realitat la residència d’estudiants. El titular de la cartera va rememorar la creació de la universitat, el 1997, amb les dues diplomatures i l’acord amb la UOC per als estudis virtuals.

Aquelles primeres classes van ser l’inici de l’ensenyament superior a Andorra, i també de la Universitat d’Andorra, que naixeria formalment el 1997 de la integració de les dues escoles universitàries i la creació del Centre d’Estudis Virtuals i d’Extensió Universitària. El curs 2003-2004 es va inaugurar el campus de Sant Julià de Lòria, que va permetre reunir els tres centres en un mateix edifici, i l’any 2010 es va completar l’adaptació de les titulacions a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. La novetat del curs acadèmic actual ha estat el nou màster en analítica de dades.

tracking