IGUALTAT
Les dones tenen més difícil arribar a final de mes que els homes
El 51,5% de les persones amb problemes per arribar a final de mes el 2022 van ser dones
Les dones tenen més dificultats que els homes per arribar a final de mes. Així ho van reflectir les dades publicades ahir pel departament d’Estadística sobre el sistema d’indicadors per la igualtat corresponents al període entre el 2018 i el 2022. Un informe elaborat pel departament d’Estadística, conjuntament amb l’Observatori de la Igualtat, format per la secretaria d’Estat d’Igualtat, l’Institut Andorrà de les Dones i Andorra Recerca + Innovació (AR+I) sobre la situació de la població d’Andorra des de la perspectiva de gènere.
La presidenta de l’Institut Andorrà de les Dones, Montserrat Ronchera, va apuntar que la principal causa de les dificultats és la bretxa salarial, que provoca que les dones percebin menys diners que els homes, així com la responsabilitat de cuidar infants i gent impedida, que continua recaient sobre les dones en moltes ocasions i provoca que sovint hagin de deixar la feina per períodes llargs de temps. El 2022, un 51,5% de les persones que van declarar no arribar a final de mes van ser dones que, de mitjana, van obtenir salaris mitjans de 28.365 euros, 3.811 euros anuals menys que els homes en la mateixa situació. A més, un 21,7% de les dones –un 0,4% més que l’any 2021– estaven en risc de pobresa i exclusió social, davant del 18,6% dels homes.
La desigualtat laboral també afecta la tercera edat. Ronchera va apuntar que el fet de “percebre un salari menor i cotitzar menys hores que els homes, provoca que les dones quan es jubilen rebin menys ingressos” de pensions, fet que genera “dificultats per arribar a final de mes afegides”.
Algunes professions continuen estant dominades per un sol sexe. La construcció compta amb una mitjana anual de 3.500 treballadors, dels quals nou de cada deu són homes. Si s’analitza el creixement de persones assalariades en valors absoluts, en els darrers cinc anys el sector ha crescut en 856 persones, de les quals 89 són dones i 767 són homes.
En les activitats sanitàries, veterinàries i de serveis socials hi predominen les dones. El sector compta amb una mitjana anual de 2.260 empleats i empleades durant els darrers cinc anys, i vuit de cada deu són dones. Quant al creixement anual del sector, es xifra en una mitjana de 85 persones, de les quals 62 (73,4%) són dones i 23 (26,6%) són homes.
Les feines a les llars que contracten personal de neteja recauen majoritàriament a les dones. El sector té una mitjana de 1.080 empleats i empleades, dels quals els homes no arriben a suposar ni un de cada deu, tot i que la tendència és molt lleugerament a l’alça.
La solució a aquestes desigualtats són les quotes, segons va explicar Ronchera, ja que establir uns mínims en cada professió igualaria els percentatges. “Molta gent està en contra d’aquesta mesura i caldria molta pedagogia”, va lamentar la presidenta de l’Institut de les Dones.
MÉS INFORMACIÓ
Ronchera va apuntar que l’Institut de les Dones vol impulsar a partir del 2025 una nova enquesta més completa que permeti agafar una perspectiva més àmplia dels problemes als quals s’enfronten les dones, així com el col·lectiu LGTBI+. Per exemple, va apuntar que volen recollir dades sobre el sostre de vidre per veure quantes dones ocupen posicions de poder a les empreses. A més, també volen incloure en l’estudi les diferents identitats de gènere, així com les orientacions sexuals i la identitat mostrada, punts clau que ajudarien a donar una millor representació al col·lectiu LGTBI+ a les enquestes oficials.
AUGMENTEN EN 2.863 ELS VEHICLES EL 2023
El Principat va acabar l’any amb 98.183 vehicles registrats, 2.863 més que l’any anterior. El tipus d’automòbil que més va créixer van ser els turismes, que van augmentar en 1.932. Els vehicles elèctrics suposen el 0,9% del total de parc i ja circulen pel país 896 cotxes elèctrics, un 22,1% més que el 2022. El nombre de persones amb permís de conduir a 31 de desembre de l’any 2023 és de 54.871, amb una variació anual positiva del 2,6%.