'SONS. ANALOGIES MUSICALS A LA PINTURA' JA ES POT VISITAR

Escoltar la nova mostra del Thyssen

El Museu Carmen Thyssen presenta avui l’exposició Sons. Analogies musicals a la pintura amb la finalitat d’impactar el visitant a través de la vista i de l’oïda

Escoltar la nova mostra del ThyssenFernando Galindo

Publicat per
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Una obra artística desperta unes emocions, però si la mateixa peça s’observa acompanyada per una melodia, el que es transmet pot canviar o ser diferent. Això és el que proposa la nova exposició del Museu Carmen Thyssen, Sons. Analogies musicals a la pintura, que s’inaugura avui amb una iniciativa pensada per impactar el sentit visual, però també l’auditiu. La mostra convida a jugar amb el visitant perquè cada una de les 31 peces de la col·lecció disposa d’una composició musical específica que pot fer variar la percepció dels quadres.

“Per mi era important posar en relleu el debat entre el llenguatge musical i el plàstic, sobretot per com s’afronta una pintura”, va explicar Pilar Giró, comissària de la mostra. “Si el canal receptor és l’auditiu abans que el visual, la interacció o la interpel·lació amb el visitant és diferent”, va afegir Giró. La responsable va definir l’exposició com a eclèctica, polièdrica, transversal i sinestèsica perquè “són els elements que es poden experimentar en el seu recorregut”. Hi ha varietat d’estils; de temàtiques, com paisatges o retrats; i d’autors, com per exemple obres d’Antoni Tàpies, que enguany se celebren els cent anys del seu naixement.

Durant la visita, als assistents se’ls entrega una audioguia perquè puguin sintonitzar la banda sonora de cada quadre i llavors experimentar les emocions que els desperta. Giró defensa que l’exposició “té moltes lectures” i per aquest motiu recomana “fer-hi més d’una visita, perquè té moltes mirades”. L’encarregada d’elaborar-la va explicar que “hi ha moltes maneres de veure i viure un quadre” i per això vol que la gent marxi pensant que “una obra no només ens parla d’un passat, sinó que ens ha de servir també per prendre consciència de per què el mirem en el present”.

Durant la presentació la comissària va asseverar que “la pintura la podem sentir i escoltar”, i per això Giró es va posar en contacte amb els músics Kic Barroc, Lluís Cartes, Lluís Casahuga i Laura García. “Per als músics un quadre té so, i la descodificació dels quadres és al que convidem”, va indicar la responsable. Aquests compositors del país han estat els autors de crear les sintonies dels treballs, que daten entre els segles XIX i XX. “Per mi és important que l’espectador quan escolti la peça senti la veu d’aquests compositors, perquè quin sentit té mirar-lo en el segle XXI?”, va plantejar la constructora del discurs de l’exposició, que després va respondre: “El podem interpretar donant-li una veu contemporània, que és cadascun dels compositors andorrans”. La galeria d’art mantindrà l’exhibició fins al 5 de gener del 2025.

La nova mostra del Museu Carmen Thyssen ja es pot visitar.

tracking