ENCAIX AMB LA UNIÓ EUROPEA
MoraBanc es mostra "satisfet" amb l'acord d'associació amb Europa
Alsina afirma que han vist l’annex del sector financer i anuncia més beneficis que el 2022
MoraBanc dona suport a l’acord d’associació després de “redirigir” el primer esborrany que des d’Europa se’ls va enviar. “Estem bastant satisfets, tot i que encara faltar tancar la lletra petita”, va afirmar el conseller director general de l’entitat, Lluís Alsina, que va reconèixer que havien tingut entre les seves mans l’annex del text referent al sector financer i que havien treballat “colze a colze” amb el Govern.
Aquesta lletra petita a què el banquer es refereix l’ocupa, en gran part, la possibilitat de residir en desigualtat de condicions amb la resta d’Europa en l’anomenat level playing field. Aquest taulell de joc anivellat ha de permetre, segons el conseller director general de MoraBanc, poder “equiparar-se al 100% amb Europa”. Alsina va incidir en el fet que aquesta no és una preocupació exclusiva de la banca, sinó que la comparteix tot el sistema financer, que el completen tres sectors més: les assegurances, els fons d’inversió i el mercat de valors.
Alsina tampoc va amagar que un dels punts que més els va convèncer és l’entrada gradual al mercat interior, una de les mesures que el sector exigia per poder fer el pas. Anomenada reciprocitat financera, la mesura obliga els bancs nacionals andorrans a adaptar-se a la normativa europea, però en uns terminis amplis, ja que Andorra disposa de 15 anys per reprendre la normativa dels quatre sectors implicats. Això allibera els quatre sectors, que podran participar en el mercat interior a diferents ritmes.
“Estem també satisfets amb el marge de 15 anys, perquè si d’aquí a 15 anys no hi hagués acord, estaríem en desavantatge competitiu amb Europa”, va manifestar Alsina. El banquer també va afirmar que amb l’acord d’associació “es trenquen les barreres d’entrada tant per a bancs estrangers al Principat com per a andorrans a fora”. El banquer no es va mullar sobre si aquesta futura obertura l’aprofitarien per expandir els seus actius més enllà del Principat.
Una altra de les incerteses recau en qui exerciria com a prestador d’última instància, una figura que dotaria de liquiditat una entitat financera que en pugui necessitar en un moment determinat i que Alsina va descriure com a “necessària”. El banquer va explicar que les negociacions que l’executiu està duent a terme amb els bancs centrals tant d’Espanya com de França són una “petició” expressa del sector per a quan el sector pugui estar ofegat. “La feina del Govern no és senzilla perquè, en el fons, Andorra no és Europa”, va dir.
INCREMENT DE BENEFICIS
Així mateix, Alsina va comentar que l’entitat va obtenir “uns resultats bons i creixents” en incrementar els beneficis el 2023 respecte a l’exercici de l’any anterior, tot i no que no va voler donar més dades perquè els comptes encara no estan tancats. Alsina va reconèixer que és una situació generalitzada “en tots els bancs” i que el motiu és l’augment dels tipus d’interès.
"REINAUGURACIÓ" DE L'OFICINA DE MERITXELL
“En realitat és una reinauguració perquè portem aquí més de 50 anys”, va dir Alsina, que va avançar que la seu comptarà amb 40 treballadors i que serà la més gran d’atenció al públic. A l’acte van assistir diverses personalitats polítiques i socials.