permís de sojorn

Sis mesos més als refugiats ucraïnesos per regularitzar-se

El Govern els dona més temps perquè puguin regularitzar el seu permís de sojorn

Un grup de refugiats ucraïnessos.Fernando Galindo

Publicat per
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Entre finals del mes de març i principis d’abril d’aquest any es començaran a esgotar els primers permisos de sojorn dels refugiats ucraïnesos que viuen al país. Aquesta documentació, que l’oficina d’immigració va començar a atorgar per l’inici del conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia, tenia una validesa de dos anys i, com que expira aquesta mateixa primavera, això ha obligat el Govern a reaccionar i buscar possibles solucions al respecte. En una reunió mantinguda aquest febrer entre els ministeris d’Afers Socials, Afers Exteriors i Interior, s’ha acabat acordant prorrogar sis mesos més el permís de sojorn. Aquesta és una primera solució, que hauria de permetre als refugiats disposar de més temps per regularitzar la seva situació. La intenció, però, és continuar treballant per facilitar-los els tràmits. Així ho va explicar el Govern a la roda de premsa posterior al consell de ministres celebrada ahir.

“Ens ha de permetre que els refugiats puguin demanar al seu país d’origen o al consolat permanent la documentació necessària per poder accedir a la quota general d’immigració”, va comentar el portaveu de l’executiu, Guillem Casal, sobre la pròrroga dels sis mesos.

Segons el membre del Govern, la situació no afecta tots els ciutadans provinents del país ucraïnès, ja que hi ha hagut alguns ciutadans que “ho han pogut normalitzar, han tingut accés als documents necessaris i han pogut formar part de la quota general”, va afirmar Casal, qui també va explicar que no tenia xifres exactes dels que no havien aconseguit tramitar el permís. Malgrat això, el polític va voler deixar clar que faran el possible per ajudar-los. “Sigui un o siguin cinquanta, la situació és la mateixa i el Govern l’atendrà de la millor manera”, va asseverar Casal.

Aquesta és una primera solució que ha trobat l’administració, però no se’n descarten de noves. Els tres ministeris continuen coordinant-se i estudiant-ho per si “cal fer altres adaptacions normatives”, va detallar Casal, que va agregar: “Aquesta pròrroga no és una adaptació com a tal, perquè estava prevista en els reglaments pertinents, però sí que cal fer alguna altra adaptació pertinent per evidentment trobar un encaix o una solució a aquesta situació”.

REUNIONS PER ABORDAR LA SEQUERA

El Govern es reunirà amb els comuns per la situació de la sequera. La voluntat és posar sobre la taula totes les dades disponibles que tenen les dues administracions per coordinar-se i avançar-se per si cal aplicar mesures restrictives més endavant. De fet, es vol crear un butlletí dels recursos hídrics per tenir-ne més control. Guillem Casal va explicar que els preocupa la situació actual, però que no és la pitjor sequera, atès que la del 2008 va ser encara més forta.

ESPOT ES REUNIRÀ AMB PEDRO SÁNCHEZ

Xavier Espot es reunirà amb el president del govern d’Espanya, Pedro Sánchez, el dimarts 27 de febrer. L’objectiu de la trobada és parlar sobre la conclusió de les negociacions de l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea i també sobre les relacions entre els dos estats. L’última reunió entre els dos dirigents va ser el juliol del 2022 a la Moncloa. Durant el mateix dia el ministre de Finances, Ramon Lladós, es veurà amb el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández, per tractar la lliure circulació de capitals.

tracking