Tribunals

El TS anul·la la inhabilitació i la multa als Cierco i Miquel per la gestió de BPA

Els magistrats al·leguen un defecte en el procediment que va seguir l'AFA per fer l'expedient sancionador

Antiga seu de BPA.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La sala administrativa del Tribunal Superior ha deixat sense efecte la inhabilitació de per vida a Higini i Ramon Cierco i a Joan Pau Miquel per exercir càrrecs d'administració o direcció general en el sistema financer que els havia imposat l'Autoritat Financera Andorrana (AFA), com a successora de l'INAF, segons una sentència de divendres passat. L'entitat de control financer havia decidit la inhabilitació per les irregularitats molt greus que considerava que van cometre els germans Cierco i Miquel en la gestió de BPA i els havia aplicat a més una multa de 224.000 euros a cadascú per l'incompliment de la normativa del sistema financer, que el veredicte també ha anul·lat.

El TS estima el recurs d'apel·lació que havien presentat els exmàxims accionistes i l'exdirector general de BPA al·legant un error en el procediment que havia seguit l'INAF per decidir la inhabilitació per no haver concretat les persones presumptament responsables de les infraccions. La sentència recull que l'INAF havia d'informar "a tota aquelles persones contra les que el procediments es dirigeix, i que considera presumptes autors de la infracció que han de ser correctament identificats". I el que va fer l'organisme de supervisió va ser una notificació genèrica perquè "l'acord d'inici s'adreçava a l'entitat BPA i 'contra els presumptes subjectes responsables de la possible infracció comesa per la referida societat', persones que no s'identificaven".

Els magistrats argumenten que "l'AFA reconeix que és així" i afirmen que es tracta "d'un vici inicial que no pot entendre's corregit per les notificacions als agents d'altres tràmits, ni pel fet que hagin tingut vista de l'expedient". La sentència remarca que el defecte de procediment no està en la manca de notificació d'un suposat acord d'incoació contra els sancionats "sinó en el fet que aquest acord no existeix (l'únic que es va dictar afectava a la BPA i a persones no identificades)". I precisa que tot i que els recurrents no han acreditat que el procés els hagi causat indefensió, el procediment sancionador comportava multes importants "la qual cosa obligava a l'Administració a ser especialment curosa en el compliment dels tràmits legalment previstos".

El Superior afirma que en aquest moment no procedeix fer cap pronunciament sobre si les infraccions que s'atribuien als germans Cierco i a Miquel han prescrit o no. La resolució de l'AFA es remunta al 16 de juliol del 2020 i les accions dels exmàxims responsables de BPA es van iniciar el setembre del 2020 amb la presentació d'una demanda contra la decisió de l'òrgan de supervisió i es va iniciar un procediment judicial que el Tribunal de Batlles havia desestimat en la sentència del 20 de juny del 2023 i que ara el TS ha revocat.

tracking