Política comunal

La plaça del Poble, al setembre

La primera fase de la remodelació consistirà en la reforma de l’enjardinament i del paviment i costarà 500.000 euros

El cònsol major, Sergi González, ahir a l'estudi de Diari TV.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

La remodelació de la plaça del Poble començarà al setembre. Aquesta és la voluntat del comú d’Andorra la Vella, que hi destinarà una partida de 500.000 euros del pressupost. Segons va explicar ahir el cònsol major, Sergi González, al programa d’entrevistes Parlem-ne, de Diari TV, el projecte es desenvoluparà per fases. La primera consistirà en la reforma de les zones enjardinades i del paviment de la plaça. La construcció del segon nivell d’altura i la remodelació dels carrers adjacents es deixaran per a més endavant. El projecte incorpora algunes idees de collita pròpia, però respecta les línies generals de la proposta guanyadora del concurs d’idees convocat per la majoria anterior.

Abans que comencin les obres, el comú sotmetrà el projecte a exposició pública. “Volem obrir la remodelació de la plaça del Poble a la participació ciutadana”, va afirmar el cònsol major. Es tracta, en definitiva, que la nova plaça “torni a ser de la gent de la parròquia”.

González va detallar, a més, que el pressupost del 2024 serà de 53 milions d’euros. Nou milions es destinaran a inversions. En matèria d’habitatge, s’ha previst una partida de 500.000 euros per posar en marxa la construcció dels pisos socials del Cedre, mentre que 200.000 finançaran el programa Reviu Andorra la Vella. Aquesta proposta consistirà en una línia d’ajudes per reformar pisos vells i en mal estat i posar-los al mercat de lloguer a un preu assequible. Una altra de les partides més destacades del pressupost, dotada amb un import de 475.000 euros, servirà per posar en marxa el pla de manteniment de voravies.

En la conversa van tractar-se altres qüestions de l’actualitat de la parròquia. El Govern proposa construir el Museu Nacional a la parcel·la de davant de l’edifici administratiu, de propietat comunal. González va afirmar que, abans de prendre una decisió sobre l’ús que cal donar als terrenys, vol conèixer els detalls del projecte museístic. El màxim responsable del comú va afegir que la corporació disposa d’una parcel·la “alternativa” a la Margineda. Situar el Museu Nacional en aquest espai reforçaria l’arc patrimonial d’Andorra la Vella, una zona on es concentren alguns dels monuments i edificis més importants del país, com ara l’església de Santa Coloma, el jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda i la Torre dels Russos.

Pel que fa als edificis dels números 28 i 30 de l’avinguda de Santa Coloma, desallotjats des del 30 d’agost de l’any passat arran de la reobertura d’esquerdes, González va apuntar que la situació que pateixen les famílies afectades “no es pot allargar més”. El cònsol major va recordar que, de les quatre parts implicades (és a dir, la corporació, els propietaris dels dos edificis i els impulsors de la promoció en construcció a la parcel·la del davant), el comú és la que ha dedicat més esforços i recursos a ajudar les famílies.

A partir dels resultats de l’estudi del subsol, caldrà determinar quin grau de “responsabilitat” correspon a cada part i, per consegüent, com s’haurà de repartir el cost de la solució al problema. González va assegurar que, si la situació s’eternitza, el comú no descarta prendre decisions fermes. Si no hi ha acord, el cas podria arribar a la Batllia.

GONZÁLEZ ESPERA QUE LA RELACIÓ AMB LA MINORIA MILLORI

No és cap secret que les relacions de la nova majoria comunal amb el grup de la minoria han estat tenses. Just després de les eleccions, figures vinculades a Demòcrates van fer córrer la brama que la cònsol menor, Olalla Losada, és propera a la CUP i té la doble nacionalitat andorrana i espanyola. González va desmentir una alta vegada els rumors i va defensar la vàlua política de Losada. Va qualificar-la de “la millor cònsol menor que podria tenir”. El cònsol major també va lamentar el to de la carta que els va fer arribar la minoria en el darrer consell de comú, celebrat el passat 18 de gener. En la missiva, llegida pel conseller Miquel Canturri perquè González s’hi va negar, s’acusava el líder d’Enclar, entre altres coses, de ser un demagog i un populista. “Em va doldre molt. Els vaig dir que no és bo que estiguem quatre anys així”, va admetre ahir el màxim responsable del comú. González espera que la relació amb la minoria sigui més constructiva. En les últimes comissions de Finances, en què ha participat el conseller David Astrié, ja hi ha hagut canvis. “L’he trobat amb ganes de participar”, va assegurar. El cònsol major va mostrar-se convençut que la situació es destensarà en els propers mesos. I va citar una frase que, segons va afirmar, li diu sovint el seu fill gran: “Papa, estan així perquè els dol la derrota, però són bona gent i canviaran”. González es compromet a oferir mà estesa i transparència a la minoria. “Els volem donar tot el que no ens han donat en els últims quatre anys. Si han de continuar com fins ara, ja s’ho trobaran”, va etzibar.

El cònsol major, Sergi González, ahir a l'estudi de Diari TV.

tracking