consell econòmic i social
Govern impulsarà canvis per activar la negociació salarial
Marsol lamenta la fata de representació dels treballadors i que només s’hagin firmat 10 convenis col·lectius
El Govern, patronal i sindicats impulsaran mesures per millorar la representació dels treballadors en els comitès d’empresa. Aquesta va estar la principal resolució de la primera reunió del Consell Econòmic i Social del 2024 que va tenir lloc ahir. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va apuntar que la representació actualment és baixa i només hi ha “10 acords o convenis col·lectius d’empreses registrats al Departament de Treball”. Marsol va apuntar a la pedagogia com la solució perquè els treballadors entenguin que “no hi ha d’haver cap conseqüència per ningú i que és una cosa bona per tothom”.
La patronal va secundar la iniciativa. El president de la CEA, Gerard Cadena, va remarcar la necessitat que els treballadors tinguin representants a l’hora de negociar, ja que “quan ens asseiem a la taula, per part nostra no hi ha problemes, però a l’altre costat no trobem interlocutors”, va remarcar Cadena.
La Unió Sindical d’Andorra (USdA) va anar un pas més enllà. El secretari general de l’organització, Gabriel Ubach, va reiterar la necessitat de més representants dels treballadors, però va afegir que “es parla de delegats d’empresa, quan s’hauria de parlar de delegats sindicals”. La distinció és important, ja que un delegat d’empresa “no tindrà assessorament” i s’enfrontaria a “l’espasa de Dàmocles de l’acomiadament lliure, perquè cap empresari dirà que et fa fora per ser el delegat d’empresa, però buscarà algun altre motiu per fer-ho”, va lamentar Ubach, que va remarcar que amb el suport d’un sindicat es pot evitar aquesta situació. L’USdA va proposar també un canvi perquè la llei contempli que els representants dels treballadors tinguin permisos horaris per treballar en convenis col·lectius.
L’executiu va plantejar canvis legislatius per afavorir la representació laboral. Marsol va anunciar que la setmana vinent patronal i sindicats tindran una reunió per proposar solucions per als convenis col·lectius, la trobada s’emmarcarà fora del consell econòmic i social i la ministra de Treball va apuntar que l’executiu finançarà, si s’escau, un tècnic a elecció de la CEA i l’USdA per ajudar a les reunions.
L’altre gran tema de la reunió va ser la revalorització salarial per tal d’evitar repetir la situació que es va viure l’any passat, en la qual el Govern va haver d’intervenir en els salaris fins al mitjà. Una de les possibles solucions que es va posar sobre la taula va ser que es dugui a terme una pujada per sectors, tenint en compte les particularitats de cada franja de treball, segons va apuntar Marsol. Aquesta seria l’opció preferida de la CEA.
Cadena va explicar que els increments salarials globals no tenen en compte “les casuístiques de cada sector” i que, per tant, no contemplen una pujada generalitzada. Ubach, contrari a la proposta de la patronal, va apuntar que els salaris s’han d’augmentar “globalment a tot el país”, i que l’increment per sectors no és realista amb la situació actual, “en què la majoria de treballadors es concentren en el sector serveis”. El secretari general va acusar la CEA de “no reconèixer que hi ha sectors que es troben en dificultats” i de només apuntar la bona situació d’algunes professions.
LA CASS SE SUMA ALS MOTIUS DE MANIFESTACIÓ
Els contactes per a la següent manifestació ja s’han iniciat i l’USdA avisa que englobarà “molts més temes a banda de l’habitatge”. Ho va anunciar Gabriel Ubach, que va apuntar que, a més de la problemàtica dels lloguers, la recent polèmica que va viure la CASS se sumarà als motius de mobilització, així com la situació salarial del país. Encara sense una data concreta, el secretari general de l’USdA va apuntar que serà entre “el març i l’abril”. Ubach va definir d’“anormal” la condonació “d’un deute amb diners públics que haurien d’anar destinats als treballadors del país”. Per aquest motiu, va apuntar que la ciutadania haurà de sortir al carrer també pel mal ús dels diners de la seguretat social. A més, va recordar que “l’especulació no s’atura” i que els salaris actuals “no s’ajusten a la realitat del país, en què moltes famílies no es poden permetre un lloguer”. L’USdA va iniciar també contactes amb els coprínceps perquè frenin la condonació del deute. De moment, Ubach només va rebre la confirmació del representant del copríncep Episcopal, que va confirmar la rebuda de la petició. Pel que fa al copríncep francès, encara no hi va haver resposta.