MESURA PER L'HABITATGE
L'impost als estrangers no frena la venda d'immobles
El sector immobiliari es reactiva amb clients no residents tot i la taxa que grava entre un 3% i un 10% del valor
El sector immobiliari s’ha reactivat aquest febrer en la compravenda d’immobles per part d’estrangers, després d’uns mesos amb l’activitat aturada per la proposta del ministeri que encapçala la ministra Marsol de gravar amb un impost d’entre un 3% i un 10% del valor de l’immoble que transaccioni. La mesura, que va topar-se frontalment una de les branques econòmiques cabdals al Principat, no la va aprovar el ple del Consell General fins a l’1 de febrer d’aquest any i encara resta pendent de la publicació al BOPA.
Les empreses immobiliàries expliquen que van experimentar un daltabaix en aquest període de transició que es va iniciar el passat mes de setembre, quan es va aprovar la moratòria de caràcter transitori mentre es tramitava la llei que regula la nova taxa. “Durant aquests mesos s’ha desincentivat molt la compra, pràcticament no hi havia possibilitat de tramitar cap permís perquè la situació jurídica era la que era”, afirma la immobiliària 7 Claus. El mateix punt de vista el comparteixen a IG Serveis Immobiliaris, que han tingut “zero facturació estrangera” des que es va llançar la mesura.
Tot i el contratemps, l’aprovació de la mesura està calmant les aigües. “Estem notant una represa de les xifres dels mesos anteriors, la demanda i les visites estan en augment”, expliquen a 468 Immo. En la mateixa línia s’expressa Becier, que han advertit una millora “grandíssima” des d’inicis de mes, amb la recuperació de l’activitat “normal” pel que fa als immobles que atreuen la inversió estrangera. En la mateixa tessitura es troben a And Immo, que reconeixen que “hem patit els canvis, però la situació s’està estabilitzant una mica, tot i no tenir un volum molt alt”, i afegeixen que la llei ajudarà a tranquil·litzar els mercats davant del que consideren un període de temps amb manca de seguretat jurídica, tot i que suposi un increment de la despesa. Des d’Immo 1 també comenten que la situació “ens va bloquejar gairebé tot desembre i gener” i que aquesta segona quinzena estan retornant a les xifres corrents que solen tenir.
Precisament, Immo 1 negociaven al voltant de sis operacions que no va poder concloure a causa de la incertesa en la nova normativa. “Tenim encara quatre operacions pendents que encara no sabrem si podrem tancar i dues que es van trencar”, diuen. Una d’elles, col·lideix, de retruc, amb una altra restricció que des del comú d’Escaldes-Engordany es va tirar endavant quan a inicis d’any van suspendre cautelarment les noves llicències urbanístiques. “És un client que, a més, només fa dos anys que resideix en el país, per tant, també li volen ‘clavar’ per aquí”, comenten.
La lletra petita de la mesura de la titular d’habitatge fixa, per una banda, un tipus d’impost progressiu en funció del nombre d’unitats que es vagin adquirint i, per altra banda, una aplicació sobre els no residents i sobre els estrangers que portin menys de tres anys de residència al Principat. Segons declaracions d’aleshores de la ministra Marsol, la mesura es va fer “amb la clara voluntat de gravar l’especulació”. En aquest context, la primera compra, sigui d’una parcel·la per a un habitatge unifamiliar, un pis, un apartament, un estudi, un local i fins a dos trasters o dues places de pàrquing, tindrà un gravamen del 3%. De la segona a la cinquena inversió d’aquestes característiques es pagarà un 5%, des de la sisena adquisició a la novena es tributarà per un 9%, i a partir de la desena operació sempre s’aplicarà un 10%. La mateixa xifra que s’aplicarà tant per a la inversió estrangera per construcció com per a la venda dels pisos.
Tot i això, bona part del sector creu que el gravamen no afectarà la inversió estrangera. “La inseguretat ha vingut per la moratòria, no per l’impacte de la mesura”, apunten des d’And Immo, que creuen que l’impost pot apujar els preus, però que per molts no és “cap problema”.
RECLAMEN RECUPERAR LA MORATÒRIA I TOPALLS ALS PREUS
La Coordinadora per un Habitatge Digne ha fet públiques les seves propostes per solucionar la crisi de l’habitatge amb fortes crítiques a les accions del Govern. El col·lectiu advoca per l’intervencionisme en els preus fixant-los en funció de les característiques de l’habitatge –ubicació, prestacions, serveis– i “revertir” els lloguers al preu del 2019, si és que han augmentat més del 20%. Quant a la inversió estrangera, demana restablir la moratòria, anul·lar els permisos concedits en què no s’hagin iniciat les obres fins que no es disposi d’un estudi de càrrega i permetre una única segona residència als estrangers. També exigeix el registre de la propietat i posar el mercat els pisos que es detectin buits, a més de gravar els grans tenidors d’immobles.
MARSOL TÉ INTENCIÓ D'ANAR "MÉS LLUNY"
La titular d’Habitatge es va mostrar oberta que l’impost sobre la llei d’inversió estrangera actual sigui una mesura que perduri en el temps. “Segurament hem d’anar més lluny, perquè un dels molts problemes que tenim aquí a Andorra és que el terreny és limitat”, va dir Marsol dilluns passat en la taula rodona per l’habitatge. La ministra es va mostrar preocupada pel creixement al Principat i va deixar caure que “hem de seleccionar bé la inversió que ha de venir”.