el temps

Educació anul·la l'esquí escolar i canvia el transport pel vent i la neu

Les precipitacions i les nevades han deixat acumulacions de neu de 27 centímetres a les Fonts d'Arinsal

Esquiadors al Pas de la Casa aquesta tardaGrandvalira webcam

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les previsions de vent fort i nevades han portat el ministeri d'Educació a anul·lar l'esquí escolar demà, com ja s'ha fet avui, i a modificar els horaris del transport escolar per avançar la sortida en diferents rutes del nord del país. El Govern informa en un comunicat que es mantenen per a dimecres les mateixes mesures preventives d'avui "tenint en compte que es prorroga l’avís taronja per fort vent i nevades fins demà al migdia". Les línies afectades per l'avançament d'horaris del transport escolar són les mateixes que les d’avui i s'ha avisat per SMS les famílies dels alumnes del servei i també les dels centres que no faran esquí demà.

El temporal de neu i vent que afecta Andorra des d'ahir ha deixat aquesta nit acumulacions d'entre 5 i 15 centímetres, especialment a la zona nord, segons els registres de Meteorologia. El servei informa aquesta matí que "l'acció del vent que ha bufat amb una força de fins a 96 quilòmetres per hora a les Fonts d'Arinsal, ha modelat les acumulacions, fins a 27 centímetres".

La previsió indica que "la part més intensa" d'aquest episodi de nord arribarà aquest vespre i nit, quan es registrarà un increment de les ràfegues de vent i la nevada serà més important al nord. Meteorologia destaca que avui el front porta"situació hivernal de nord" però al sud hi ha una forta disminució de la pertorbació i les clarianes s'aniran alternant amb els núvols. El pronòstic és que al sud arribi "algun floc de neu portat pel vent" i que demà el gir del vent a nord-est posi fi a aquest episodi de nevades.

Avís taronja

Meteorologia va activar ahir l’avís taronja per “vent violent” fins dimecres en tot el país a partir d’avui al matí i fins dimecres. La previsió és que les ràfegues poden ser superiors als 120 quilòmetres per hora als cims i de 85 quilòmetres per hora al fons de les valls. El pronòstic anuncia que les nevades són intenses des d’ahir a la tarda i es poden acumular fins a 60 centímetres a l’extrem nord, on l’avís taronja per neu va començar ahir a les 18 hores.

Les precipitacions de neu seran inferiors a la zona centre i en aquest cas es va activar l’alerta groga ahir a la tarda i fins dimecres, i a la zona sud no es preveu que nevi amb tanta intensitat. A partir de les dues de la tarda va començar a ploure de manera generalitzada i Protecció Civil va destacar que a la “tarda-vespre començarà a nevar amb una cota de neu que baixarà dels 1.300 fins als 1.000 metres durant la nit”. I van remarcar que la combinació del vent i la neu “pot provocar manca de visibilitat important i sensació tèrmica de fred intens degut a la baixada de temperatures”. Les acumulacions de neu poden ser de 50 centímetres a 2.100 metres, de 30 centímetres a 2.000 metres i d’uns 20 centímetres a 1.500 metres en les zones del nord.

Registres de neu acumulada per les precipitacions d'aquesta nit

Activat l'avís taronja.

tracking