REportatge
Xoc dialèctic per la IA
Alumnes de sis escoles diferents del país participen en la fase local de la Lliga de Debat en una edició que per primera vegada es realitza al Consell General
El Consell General va debatre ahir sobre la intel·ligència artificial, però la sessió no va ser com les que s’han executat durant tot aquest mandat polític. I és que l’hemicicle no va ser ocupat pels consellers generals. Van ser al voltant d’una trentena d’alumnes els qui van deliberar sobre aquesta tecnologia, perquè per primera vegada la cambra va acollir la fase local de la Lliga de Debat de secundària i batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats. Es tracta d’una competició en què participen sis equips d’un màxim de cinc persones, que representen sis escoles diferents del país, i en què el guanyador es classificarà per a la fase final, on competiran amb altres centres educatius de Catalunya i del País Valencià que també formen part d’aquesta lliga.
Des de la sindicatura van explicar que van proposar de fer les sessions andorranes, la fase local de la lliga, al Consell General. “Vam pensar que era el lloc on corresponia tenir un debat perquè tots els debats importants es fan i es plantegen aquí”, va afirmar Sandra Codina, subsíndica general. “Això és un salt qualitatiu i de dimensió que té molt de sentit, perquè al Consell General és on es debat i és on té més sentit fer aquesta lliga”, va declarar Iñaki Rubio, coordinador educatiu del ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats. De fet, enguany hi haurà dos equips de jutges, un dels quals format per alguns consellers generals. “Tot i que tenen una perspectiva més allunyada de l’ensenyament superior, al Consell General això ens va molt bé”, va relatar Rubio, que va agregar: “Ens permet complementar la varietat de visions de cada jutge”.
“L’experiència és bastant curiosa, perquè es fa una mica estrany ser al parlament del teu propi país exposant un debat sobre la intel·ligència artificial”, va explicar Cerni Ribera, estudiant del col·legi Sant Ermengol i participant de la prova. L’alumne va comentar que el “lloc impressiona, sobretot per les bones condicions, té bones cadires i amb el micròfon un se sent important en parlar aquí”, va comentar Ribera. “Em sento com si realment en un futur jo pogués ser el que està allà de manera professional, tot i que no és el que tinc pensat”, va explicar Ian Garcia, estudiant del Centre de Formació Professional, que va afegir: “És quelcom més seriós, et poses més en el paper, ajuda bastant més que en una classe”.
Enguany el tema de debat escollit per la Xarxa Vives d’Universitats i que hauran de deliberar en tots els territoris catalans que participen en la lliga és si intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat. “És un tema de molta actualitat, no només de debat a la lliga, sinó que es fa a tots els països i a totes les delegacions”, va valorar Codina sobre la temàtica.
La fase local continuarà demà, dia en què el jurat donarà a conèixer l’equip andorrà guanyador i el millor orador o oradora. El vencedor passarà a la fase final, que tindrà lloc del 17 al 19 d’abril a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana.