REUNIÓ AMB SÁNCHEZ

Espot afirma que el prestador bancari depèn de l'acord amb Europa

El cap de Govern aborda amb el president espanyol el contingut del text negociat

Xavier Espot i Pedro Sánchez, ahir.GOBIERNO ESPAÑA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, i el president espanyol, Pedro Sánchez, es van trobar ahir a la Moncloa. Era la tercera reunió que mantenien els dos mandataris i l’acord d’associació hi va tenir un paper central. De fet, és el que va destacar Pedro Sánchez en el seu perfil d’X (l’antic Twitter), que havia traslladat a Espot “la satisfacció d’Espanya amb l’acord d’associació [d’Andorra] amb la UE, negociacions que van concloure sota la presidència espanyola”. Després de la reunió amb Sánchez, Espot es va trobar amb el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, acompanyat del ministre de Finances, Ramon Lladós, i del director de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), David Cerqueda, per abordar la possibilitat que l’organisme esdevingui prestador de darrera instància per al sistema financer andorrà en cas de crisi. Espot va deixar clar que aquesta possibilitat està supeditada a la ratificació de l’acord d’associació.

“És una evidència que poder tenir accés a mecanismes de liquiditat extraordinaris, en el cas del Banc Central Europeu, o ordinaris, en el cas de països membres de la UE com Espanya o França, no es pot fer si no és en el marc d’aquest acord d’associació”, va afirmar el cap de Govern. Espot va admetre que tampoc és una solució senzilla perquè no té precedents, però va insistir que la primera condició que s’ha de complir és ratificar el pacte. I va assegurar que les relacions tenen ja un altre tarannà després de la culminació de la negociació: “La receptivitat davant les nostres demandes de tot tipus per part d’estats membres de la UE, particularment dels veïns, és molt més positiva”.

Unió Europea a banda, Espot i Sánchez també van parlar de les obres per desdoblar la connexió elèctrica entre ambdós països. Es va pactar l’impuls d’un acord internacional que permeti iniciar els treballs, que impliquen FEDA i Red Eléctrica Española. Espot va destacar que “ens ha de permetre el subministrament d’energia elèctrica els propers decennis”. El Govern va recordar que, en paral·lel, se seguirà treballant per augmentar l’autonomia andorrana en la generació d’energia.

tracking