pagaments de més durant anys

La CASS porta el descontrol de les pensions a la fiscalia

L’objectiu és que la justícia determini si hi ha alguna responsabilitat de tipus penal

Josep Escoriza i Marc Galabert al Consell.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En un parell de línies la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) resolia l’anunci d’una decisió tan transcendent com traslladar el descontrol detectat amb el pagament de les pensions d’invalidesa de tipus 1 a la fiscalia. Concretament, la CASS precisava que després de rebre “un avanç de l’informe” encarregat a Deloitte, el consell d’administració havia pres la determinació d’iniciar els tràmits “per posar en coneixement dels fets la fiscalia”. Malgrat que el comunicat podia donar a entendre que l’informe havia detectat alguna pràctica sospitosa, fonts del consell d’administració van assegurar que no i van emmarcar la decisió en la voluntat que sigui la justícia la que avaluï si de l’actuació d’aquests anys es pot desprendre alguna responsabilitat de tipus penal. I deixar clar que per part de la Seguretat Social, en una situació que ha generat una forta indignació popular, no hi ha voluntat d’amagar res.

Tampoc no es va facilitar informació del primer avançament de l’informe, tot i que les mateixes fonts van indicar que aprofundeix en el que ja s’ha explicat en les compareixences públiques del president i del director de la Seguretat Social, Marc Galabert i Josep Escoriza, respectivament. El que sí que retrauria l’informe de la consultora és que la parapública no hagués actuat amb més fermesa quan va tenir els primers indicis que es podia estar pagant de més a alguns beneficiaris. Cal recordar que la irregularitat ha sortit a la llum amb la condonació del deute involuntari d’aquests pensionats a través del pressupost de l’Estat.

El resultat definitiu de l’informe es rebrà “en els propers dies”, segons la parapública. De fet, ha de ser imminent perquè el president de la CASS ja ha sol·licitat una nova compareixença pública davant els consellers generals per exposar els resultats de l’anomenat informe forensic en una data a concretar a partir de divendres vinent, 1 de març.

tracking