MOBILITZACIONS

Tall de la C-14 a Ponts

Els pagesos catalans han tornat a bloquejar la carretera aquesta tarda

Claxonada a Ponts per les retencions dels tractorsMarc Basco

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

La C-14 torna a estar tallada en els dos sentits de la circulació. Els pagesos catalans han bloquejat la via a Ponts per protestar per la situació del sector des de les quatre de la tard a la rotonda de l'hotel Pedra Negra. Elprimertancaments haestat simbòlic durantuns 10 minutsi s'harepetit a les cinc de la tarda a Ponts i a Artesa de Segre. Els manifestants tenen previst fer marxes lentes que dificulten el pas dels vehicles i el servei català de trànsit informa que la C-14 està tancada a Ponts en un tram de mig quilòmetre des de les 17.42 hores. L'alternativa per als conductors és el desviament per la C-26 i per la C-1412a per Solsona. Cap a les 19.30 hores, els conductors aturats al poble lleidatà en sentit nord han iniciat una claxonada.

Reobertura ahir

Els pagesos catalans van aixecar els talls de les carreteres ahir a la tarda, però encara no han dit l’última paraula. La reunió mantinguda al matí entre la plataforma Revolta Pagesa i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Pesca, David Mascort, no els va convèncer del tot i la voluntat dels treballadors del sector primari és que avui es tornin a produir talls i de forma indefinida. Els agricultors han estat bloquejant algunes de les carreteres catalanes durant dos dies i mig, amb nits incloses, però ahir cap a quarts de quatre van retirar-se de les calçades perquè es va arribar a un acord per desconvocar les mobilitzacions. De totes maneres, durant el vespre els agricultors mitjançant diferents assemblees es van plantejar tornar a fer protestes avui i la intenció és que es produeixin en algunes de les calçades que condueixen cap al país. Aquestes serien en el túnel del Cadí, a la C-14 a Ponts, la C-16 entre Solsona i Oliana i probablement a Tàrrega i Artesa de Segre, tot i que ahir a la nit es van programar moltes assemblees entre els diferents camperols mobilitzats per acabar de decidir-ho i no es va poder confirmar del tot a on es produiran. Això podria afectar l’accés de visitants al país.

“Encara no s’ha aconseguit res, no hem vist que s’hagi aconseguit res”, va explicar Ramon Sala, coordinador del Solsonès de la Unió de Pagesos i mobilitzat a la C-14, a Bassella, una de les carreteres que condueixen a la frontera andorrana. “La percepció és que hi ha ganes de tornar-hi perquè hi ha més coses a solucionar”, va detallar el pagès català. La previsió és que es reprenguin els talls aquesta tarda, just després de l’hora de dinar, tal com van explicar els pagesos, però aquest cop canviaran d’ubicació. Segons va explicar Sala, es vol canviar l’estratègia dels talls, almenys a la C-14. En aquest punt hi havia concentrats tractors i ramaders vinguts de la Noguera i del Solsonès i ara es dividiran per fer-los per separat per organitzar-se millor. “Es canvia de direcció per ser més efectius, per ser més a prop de casa i per si s’ha de tallar més dies”, va especificar Sala. En el seu cas, va especificar que els pagesos del Solsonès estaran tallant la C-16, la via que connecta Solsona amb Oliana.

tracking